În privința căldurii și a apei calde, primarul Marius Stan a promis și mințit de-a lungul timpului cu o naturalețe demnă de o balerină pensionată, nu de un fotbalist ratat, eșuat în administrația publică.
Nu mai reluăm minciunile & promisiunile din vechi că sînt prea multe și ne apucă sfîrșitul mandatului degeaba. Să ne referim la cele relativ recente. Din primăvară, cam de pe vremea în care Stan afirma că nu poate da căldură și apă caldă din cauza gălățenilor nesimțiți care nu-și plătesc facturile, edilul a venit cu tot felul de soluții mincinoase.
Prima era legată de CAF, mă rog, cazanul ăla de la Brăila, care ar fi trebuit să producă apă caldă toată vara. S-au dat termene, asigurări, dar nimic. Apoi Stan a simțit nevoia să se laude (pe uscat, desigur) că ar trebui să-i facem statuie și că va economisi astfel prin soluția asta ingenioasă ț milioane. Unde e cazanul, dom` primar? În aproape un an de zile nu ați reușit să-l aduceți de la Brăila, așa cum ați promis. Asta e, a rămas să-l montați la primăvară…
De la facturare individuală la banul înainte ca la curve
Tot în primăvară, în plin faliment Apaterm, edilul promitea un lucru de bun simț: contorizare individuală. Să vedem și declarația. “Concret, vom analiza în următoarele zile soluţia cea mai bună pentru a continua distribuţia de energie termică către populaţie. Activarea Calorgal este una dintre ipotezele de lucru. Aşa cum am mai spus, abonaţii vor putea să încheie convenţii individuale de plată pentru energia termică. În aceste condiţii, banii nu mai trec prin asociaţiile de proprietari, ci ajung direct la furnizorul de servicii şi astfel se îmbunătăţeşte gradul de colectare.”
Acum nu numai că nu mai pomenește nimeni de contorizare individuală dar, prin noile contracte, Primăria Galați le impune gălățenilor să plătească în avans cu o lună, dacă vor să primească apă de la Calorgal.
Zonele unitare rămîn, deși serviciile au dispărut de mult
Să ne înțelegem, dacă de mîine va veni apa caldă, pentru circa 40% dintre gălățeni soluția asta va sta în picioare doar două luni și jumătate. Atît! Apoi, se trece pe agent termic furnizat de Electrocentrale, adică mult mai scump. La care adăugăm pierderi de 40% și înțelegem cît de răpănos e sistemul ăsta.
Ori în condițiile astea, în care pînă și Marius Stan a recunoscut că sistemul poate sucomba în orice moment, nu cumva e nesimțire să impui în continuare zonele unitare? Și nu cumva e și ilegal să ceri cuiva să rămînă captiv într-un sistem care a demonstrat că nu poate oferi constant serviciile respective?
De ce îi tot pupă Marius Stan în furnal pe ăștia de la ArcelorMittal?
Sigur, există un motiv sau pur și simplu de bucurie că astfel își mai maschează incompetența.
Pentru cele 2,5 luni cît gălățenii vor primi abur tehnologic de la ArcelorMittal, primarul Marius Stan a pupat sub poala combinatului din toate pozițiile. Ori, după cum am scris și aici, speculanții de la ArcelorMittal își urmăresc strict interesul și-i doare la aburul tehnologic de faptul că gălățenii sînt ținuți în stare de jegoșenie de conducătorii lor incompetenți. Iar faptul că ei ar produce special abur tehnologic pentru populație, că își forțează utilajele pentru asta (vezi video Marius Stan) sînt cele mai tari poante scoase de marmotă în ultima perioadă.