Că tot le place autorităților locale să se compare, din când în când, cu alții, să facem un mic studiu comparativ între cum au soluționat alți edili o problemă extrem de dificilă: termoficarea. Cum am rezolvat-o noi, se știe.
În urmă cu mai puțin de un deceniu, părea că ne-a pus Dumnezeu mâna în cap. Primarul de atunci, Dumitru Nicolae, îi convingea pe suedezii de la Usitall să investească 200 de milioane de euro într-o centrală pe cogenerare, mai pe românește care urma să ardă deșeuri. Noi dădeam terenul și gunoiul, ei veneau cu banii și experiența.
Doar că în vară Nicolae nu a mai candidat iar cel care i-a luat locul, Marius Stan, s-a arătat un veritabil fundaș în materie de interes față de propunere. Așa că nordicii s-au mai învârtit puțin pe-aici și-au plecat.
„Motivul pentru care am decis să stopăm discuțiile cu autoritățile locale din România este lipsa lor de interes. A fost dificil până să și discutăm cu ei”, spunea atunci Mattias Philipsson, CEO Usitall.
În acea vreme, prin Oradea era jale din punct de vedere al furnizorului de căldură și apă caldă. Atât de jale, că se punea problema falimentului. Doar că, în vreme ce Marius Stan stătea și se uita cum îi pleacă investitorii, Ilie Bolojan, edilul Oradei, stătea și el și scria cu înfrigurare proiecte europene. Mă rog, nu tremura el de suprasolicitare, că avea echipă.
Câțiva ani mai târziu, extrem de previzibil, sistemul din Galați a capotat, motiv de mândrie pentru Ionuț Pucheanu.
„Am spus STOP risipei provocate de vechiul sistem de termoficare care ținea oamenii în frig și fără apă caldă. În schimb, am OFERIT sprijin financiar pentru ca gălățenii să-și poată cumpăra propriile centrale. Suntem astăzi un model de eficiență pentru alte orașe”, anunța edilul pe pliantele din campania electorală din septembrie 2020.
Între timp, în ultimii șase ani în Oradea s-au investit deja 200 milioane euro, s-a reabilitat 90% din rețeaua primară și 30% din cea secundară iar în loc de 60.000 de utilizatori (apartamente, case) în 2014 s-a depășit cota de 70.000 de beneficiari, în prezent.
De parcă nu era de ajuns, Oradea a mai semnat pe 28 ianuarie 2021 un contract de 34 milioane euro pentru construirea unei unități de producție cogenerare de înaltă eficiență. Adică în ceva ce primarii gălățeni au dat cu piciorul, din 2012 încoace.
Dacă nu vă place exemplul cu Oradea vă spun că în urmă cu o lună municipiului Gheorgheni (jud. Harghita) lua 3 milioane euro pentru modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică iar cei din Vatra Dornei (jud. Suceava) vreo 13 milioane euro pentru reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu căldură. Și exemplele ar putea continua.