La un an și jumătate de când trebuia finalizată stația de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, abia s-a obținut autorizația pentru evacuarea apelor uzate. Cât privește ancheta privind misterioasa dispariție a primei stații, pe care nu a văzut-o nimeni, liniște profundă.
Până pe 8 octombrie 2020, Primăria Municipiului Galați așteaptă oferte referitoare la ”Prestări servicii de proiectare – faza studiu de fezabilitate pentru obiectivul „Amenajare gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din staţia de epurare Cartier «Dimitrie Cantemir»”. Pentru această etapă, a studiului de fezabilitate, pune la bătaie 60.000 de lei. Odată obținute actele, ar fi deschisă calea spre finalizarea lucrării propriu-zise, ce nu are nicio șansă să se termine mai devreme de anul viitor.
Staţia de epurare a apelor uzate din cartierul “Dimitrie Cantemir” trebuia să fie finalizată în urmă cu un an și jumătate, pe 17 iulie 2019, dar ce mai contează un an – doi – trei întârziere la o lucrare ce trebuia de fapt să fie gata de mai bine de zece ani, care a mai fost odată plătită și care a dispărut în mod misterios, după ce nu a văzut-o nimeni. Doar reprezentanții primului constructor, Unicom, ce jură că a fost furată după inundații. Pe locul ei există doar platforma betonată din poză.
”Vorbim de încasări de peste 2,3 milioane de lei din totalul de 3 milioane, pe care Unicom le-a făcut. A încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării, în situaţia incredibilă în care, atenţie! pe acel loc nu se află nimic. Absolut nimic! În gestiunea acestei societăţi nu se află cea mai mică parte componentă a acestei staţii de epurare! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă”, declara Marius Stan în iulie 2012, la o lună după ce fusese ales primar.
Inclusiv Curtea de Conturi s-a sesizat, deocamdată degeaba, pe subiect.
„Au fost efectuate plăti nelegale care reprezintă contravaloarea materialelor şi a utilajelor plătite, cuprinse în procesele-verbale de custodie şi neregăsite la locul unde trebuia efectuată lucrarea la obiectivul de investiţii «Lucrări tehnico-edilitare Cartier Siret – Staţie de epurare»”, susțin reprezentanții instituției, estimând valoarea prejudiciului la 2,3 milioane de lei.
Așa că s-a făcut o nouă licitație, câștigată de SC Edas Exim SRL din Bucureşti pentru alte 2,3 milioane de lei cu TVA. În decembrie 2017, primarul Ionuţ Pucheanu semna cu Ministerul Dezvoltării contractul de finanţare, în iulie 2018, Edas Exim SRL primea ordinul de începere a lucrărilor ce trebuiau să dureze 12 luni. Au fost sistate după realizarea a mai bine de jumătate din lucrări.
Rămâne de văzut când se va întâmpla minunea și se va finaliza instalația ce ar putea deservi peste 1.500 de persoane.