După șase ani și jumătate de când funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, Sala Sporturilor ar putea intra în legalitate. Nu prea curând și nu tocmai ieftin.
Așadar, Primăria Galați a lansat ieri licitația pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul „Sala sporturilor – Măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu”. Suma pusă la bătaie este de peste 1,65 milioane de lei iar termenul de realizare este unul generos, de 12 luni.
Luna aceasta, edificiul a împlinit şase ani și jumătate de când a fost redeschis şi găzduieşte tot felul de evenimente – sportive, artistice şi electorale, fără a îndeplini obligațiile necesare pentru securitatea la incendiu. De cinci ani, o Hotărâre de Consiliu Local, menită să rectifice situația, așteaptă să fie pusă în aplicare. Până acum a fost din plin ratată.
Mai întâi, puțină istorie: după ani de zile în care a fost abandonată, clădirea a fost preluată în 2011 de Compania Naţională de Investiţii. Cu mare chin, lucrările au fost finalizate în doi ani iar inaugurarea a avut loc pe 5 octombrie 2013. La festivitate, Marius Stan declara că, dacă era după el, ar fi demolat-o.
Din fericire, n-a fost după el, așa că a rămas în picioare iar pe 29 ianuarie 2015 consilierii locali aprobau HCL cu obiectivul „Sala Sporturilor – Măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu”. Da, exact cel care este acum pus în aplicare, după mai bine de cinci ani.
Proiectul prevedea ignifugarea panourilor din PAL furniruit de pe pereţii sălii de competiţii sportive, asigurarea pentru eliminarea fumului a unor ochiuri mobile în tâmplăria exterioară, protecţia la foc a tavanului metalic prin aplicare unei vopsitorii termorezistente la incendiu şi redimensionarea hidranţilor. Patru hidranţi noi ar fi trebuit amplasaţi pe latura de vest a sălii, pe lângă un rezervor de apă incendiu şi o staţie de pompe, dotată cu două pompe incendiu. Valoarea totală a investiţiei era acum cinci ani de 930.000 de lei cu TVA. Între timp, s-a mai scumpit cu peste 700.000.
În aprilie 2016 s-a semnat un contract de proiectare şi execuţie a lucrărilor, în valoare de 866.000 de lei, cu SC Hidrotehnica SA Brăila.
În martie 2017, Primăria a cerut o expertiză tehnică la Spiricom SRL Bucureşti și a aflat în mai că structura clădirii nu suportă lucrările executate de Hidrotehnica SA Brăila. Prin urmare, în februarie 2018 contractul a fost reziliat.
De atunci, s-a dat alți bani pe proiectare și actualizarea proiectului tehnic și am ajuns la licitația lansată ieri. Cea de 1,65 milioane de lei.