N-am priceput niciodată de ce unora dintre ziariști li se pare atît de important numărul de locuri bugetate pe care o universitate le primește de la Ministerul Educației.
Nu spun că nu e important, numai că el reflectă mai curînd un fel de criteriu economic și mai puțin unul care ar ține de performanța academică.
Revenind la numărul de locuri, Universitatea Dunărea de Jos a primit, în principiu, același număr de locuri ca anul trecut. De fapt, ca să fiu mai exact, povestea stă cam așa. Anul trecut, Ministerul a alocat 2000 de locuri (cu 200 mai mult ca în 2011), dar 200 dintre ele nu s-au ocupat. La cererea Universității, acestea au fost transferate de la licență la masterat, deci nu s-a pierdut nimic cum ar veni. Așa se face că în 2013 Dunărea de Jos a primit numărul de locuri bugetate după aceeași rețetă, adică cu 200 mai puține la studii de licență, dar cu același număr (crescut cu 200) la masterat.
Mult mai importantă și eficientă, după cum a precizat rectorul Iulian Bîrsan, a fost decizia implementată de Universitatea Dunărea de Jos încă din 2012, de a introduce admiterea pe baza unui examen. Efectele acestei hotărîri se văd acum în numărul mic de studenți care abandonează cursurile în timpul anului universitar.
”Cînd admiterea era doar pe bază de dosar aveam un număr destul de mare de studenți care abandonau în timpul anului. Anul trecut au mai abandonat doar 41 de studenți, un număr mic față de cei două, trei mii care renunțau la studii în anii trecuți”, a ținut să precizeze rectorul Universității ”Dunărea de Jos”.
Rectorul Bîrsan despre numărul de locuri pentru admitere: ”stăm la fel ca anul trecut”
-->