Toți miniștrii Educației de după 89 au ținut morțiș și irațional să rămînă în istoria reformei învățămîntului românesc.
Nu, niciunul nu s-a apucat de făcut reformă (să zicem că Marga a încercat cîte ceva), dar toți fără nicio excepție au pus cîte un moț pe hoitul educației românești.
Au mai adăugat un examen, niște manuale, au scos, au schimbat, au strîmbat. Orice, doar, doar, le-o rămîne din întîmplare numele scrijelit de vreun istoric peste ani.
Nici Remus Pricopie nu face vreo excepție. Aflat la Eforie, ministrul a anunțat că din acest an vor exista evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Ei bine, motivarea lui Pricopie mi se pare cel puțin cinică. Copiii vor fi folosiți cam ca niște cobai, evaluările fiind necesare, în opinia ministrului, pentru ”calibrările de sistem” și utile pentru depistarea problemelor din învățămînt. Lui Pricopie nu i-a convenit nici faptul că puștii nu aveau niciun examen pînă în clasa a VIII-a, deci erau cam relaxați.
Așa că le-a dat, din doi în doi ani, să simtă și ei de mici, ce pățești cînd o minte creață ajunge să ia astfel de decizii. Ironia este că în ritmul ăsta, copiii noștri o să ajungă să fie evaluați ca niște roboței, stresați inutil și chinuiți pseudoplatonic, adică pentru un bine abstract al sistemului.
Plin de Eforie, ministrul Pricopie anunță un potop de noi evaluări
-->