Primul clopoțel, prima zi de școală!
Când sună primul clopoțel, în prima zi de școală, țara se umple de emoție!
Pe meleagurile românești astăzi a sunat primul clopoțel al anului școlar. Primele emoții pentru boboci (indiferent dacă sunt în primul an de grădiniță, primul an de școală sau de liceu. Buchete care mai de care mai ochioase în mâinile unor copii de multe ori nevăzuți după buchetele de flori imense. Ofrandă adusă cadrelor didactice, încă din prima zi, căci impresia artistică este de mare valoare în zilele noastre.
Doamna trebuie să înțeleagă încă din prima zi de școală cine e cu dare de mână dintre părinți.
Buchetul de flori este, până la urmă, declarația de avere a părinților pentru această prima zi. Așa se poziționează în clasă, așa își definesc statutul. După care, nu vă îngrijorați, urmează cadourile, contribuțiile mascate în donații și alte forme de recompensare și aport la bunul mers al școlii.
Primul clopoțel, prima zi de școală în care aflăm că învățământul nu este deloc gratuit
Teoretic și doar teoretic învățământul românesc este gratuit. Așa ni se spune peste tot. Numai că toți părinții află, în prima zi de școală, că lucrurile nu stau deloc așa.
Se poartă o listă scrisă pe o foaie A4, cu niște ”mici necesități” ale clasei: ba o imprimantă, ba un vestiar, ba un videoproiector, ba o tablă nouă. Întotdeauna au fost și întotdeauna vor fi aceste ”mici necesități”. La fel cum se păstrează și obiceiul careului din prima zi de școală, moștenit din comunism.
Părinții vor cumpăra manuale speciale și în general orice va solicita școala, căci arareori se revoltă împotriva sistemului. Vor face grupuri de whatsup unde vor discuta despre ce cadou să îi cumpere doamnei învățătoare, doamnei de engleză, doamnei diriginte, doamnei de dansuri și alte doamne. Se vor ciorovăi asupra sumelor cu care trebuie să contribuie fiecare și un an întreg vor fi discuții despre bani si ”mici necesități” ale școlii.
Suntem încă în epoca în care ne adunăm la careu în prima zi de școală (și în ultima, la premiere, firește), în care încă avem sute de școli cu toaleta în curte, dar aducem din plin contribuții financiare școlii, de fiecare dată când ni se cere.