Aproape jumătate din minorele care nasc înainte de a împlini 15 ani sunt din România
Suntem campionii Europei în ceea ce privește mamele minore. O spun statisticile.
45% din totalul mamelor minore din Uniunea European este procentul care ne clasează, din nou, într-o zonă medievală. Și această problemă în România nu este de ieri, de azi. Ea trenează de ani de zile și nu pare să aibă vreo rezolvare.
Minorele rămân însărcinate în urma unor relații sexuale nepotrivite, uneori forțate. Discernământul pe care acestea îl au la aceste vârste (vorbim de la 12 la 17 ani) nu le califică pentru a lua decizii în ceea ce privește aducerea pe lume a unui copil. Pe lângă aceasta se adaugă lipsa de informare, lipsa educației sexuale, chiar lipsurile materiale.
Doctorul Cătălina Mărgineanu, medic specialist obstetrică şi ginecologie la Maternitatea Buftea, a declarat că sunt fete de 12, 16, 17 ani care se prezintă la medic pentru a naşte, iar de cele mai multe ori acestea fie nu știu că sunt însărcinate, fie își ascund sarcina de familie.
„Avem paciente care nasc şi la vârsta de 12 ani și la 16 şi la 17, dar într-adevăr foarte multe mame cu vârstă foarte fragedă, provin din familii defavorizate, fie merg la şcoală, fie abandonează şcoala în timpul sarcinii sau după naștere. De cele mai multe ori, ele nu ştiu că sunt însărcinate, nu discută cu părinţii, ajung cu sarcini la termen sau în travaliu, poate cu o sarcină prematură”, a declarat medicul Cătălina Mărgineanu la Medika TV.
Același medic își amintește cazul unei paciente de 15 ani care a ajuns la maternitate pentru a naște și care mai avea acasă doi copii.
Campionii Europei la mame minore
Situația în care se află aceste copile este una cel puțin neplăcută. Nu sunt pregătite pentru viața de adult, de mamă, nu au capacitatea de a discerne complet dezvoltată.
Potrivit organizației ”Salvați Copiii” 32% dintre mamele minore au fost născute de mame minore. De asemenea, 45% din nașterile mamelor minore sub 15 ani din Uniunea Europeană sunt din România. Marea majoritate a lor au abandonat școala și provin din gospodării defavorizate.
Potrivit unui studiu făcut de aceeași organizație, minorele din familii defavorizate au drept surse de venit ajutorul social și alocația copilului.
În ceea ce privește vârsta primei nașteri, organizația menționează că aproximativ jumătate din mamele minore au născut la vârste cuprinse între 13 și 15 ani.
Comparativ cu rapoartele anilor trecuți putem observa că vârsta primei nașteri scade considerabil, aspect foarte îngrijorător:
În ceea ce privește nivelul de educație, lucrurile stau și mai neplăcut.
- 19,9% – fără școală/școala primară neterminată
- 21,7%-școala primară
- 34,6%-8 clase
- 10,3%- 10 clase
- 9,8%-liceu
- 1,4%-școala post liceală
- 1,5%-facultate