O să ziceți că exagerez eu, dar toată scenarita asta îi aparține primarului Marius Stan.
În loc să vină cu soluții, Marius Stan amenință cu scenarii de groază și avertizează că este foarte posibil ca în această iarnă o mare parte din gălățenii care sînt captivi în sistemul Apaterm să tremure de frig. Dacă ar fi să traduc acest limbaj politicianist aș spune că, garantat 100% în iarna asta gălățenii vor tremura de frig.
Vinovați sînt, evident, datornicii care nu-și plătesc întreținerea. Bine, și un sistem bolnav, un Apaterm ineficient cu 800 de angajați și directoare (madam Adriana Stratulat) care ridică două salarii lunar dar care habar nu are cîți gălățeni nu și-au plătit la timp datoriile. Numai că toate astea au fost trecute cu vederea.
Marius Stan are o strategie eșuată și cîteva scenarii apocaliptice
Azi, în Consiliul local trebuia votată o așa zisă strategie menită să salveze situația și să aducă căldură în casele oamenilor. Numai că alde Marius Stan, city-managerul Aurel Vlaicu și cine o mai fi stînd pe lîngă ei sînt incapabili de așa ceva. Auzi tu, strategie? Noroc că pînă la urmă edilul și city-managerul au avut simțul ridicolului și au scos comedia aia de pe ordinea de zi, recunoscînd astfel că nu au soluții și că sînt total depășiți de vremuri și evenimente. Iar în loc de strategii, primarul și consilierii locali au găsit vinovați și au povestit scenarii de groază, posibile în Galațiul anului 2013.
Două scenarii de groază și o ”soluție” care are nevoie de ”garanții”
Primul scenariu al primarului Marius Stan, foarte probabil de altfel, sună cam așa: Apaterm dă rapid faliment și datornicii intră pe mîna recuperatorilor de creanțe. Un scenariu de groază la Galați, cum de altfel singur recunoștea edilul. Aproape 10.000 de apartamente din cele 70.000 cît sînt racordate la căldura Apaterm pot ajunge în situația asta. Numai că această situație ar putea fi completată de revolta celor care-și plătesc dările la zi față de rău platnici. De aici, edilul a explicat că lucrurile pot degenera lejer în război civil.
La nivel pur teoretic s-a vorbit și de o soluție de termoficare prin cogenerare. Numai că ea e foarte scumpă, adică ar costa 170 de milioane de euro (adică tot cît datoria acumulată de populație) și ar deservi în jur de 24.000 de apartamente. În plus, Marius Stan a insistat pe faptul că e nevoie de garanții, pentru că nimeni nu mai investește, în ziua de azi, fără să știe că-și recuperează banii. L-am întrebat pe primar despre ce garanții este vorba și dacă poate să-mi spună numele firmei. Edilul n-a vrut să spună numele firmei și la capitolul garanții a fost destul de evaziv. Dacă informațiile mele sînt corecte, ar fi vorba de firma Bepco SRL, care a implementat la Brașov o astfel de centrală bazată pe cogenerare. Legat de garanții, chiar nu-mi trece prin cap cum pot suna ele și cum pot fi convinși potențialii investitori că-și vor recupera banii.