Naiba mai înțelege ce se întîmplă prin școlile din Galați. Iar confuzia crește amețitor dacă în ecuație își bagă nasul și urmașii lui Hippocrate. Astăzi, de exemplu, am aflat că la Școala nr. 42 este focar de TBC. Doamna profesoară care s-a împrietenit cu bacilul Koch a reușit să facă deranj prin instituție: patru copii sunt internați la spitalul TBC iar al cincilea a ajuns într-o clinică din București, la solicitarea părinților. Și aici se lasă ceața: autoritățile medicale spun că elevii internați la Galați au TBC, dar nu au bacilul Koch și prezintă doar leziuni pulmonare. Confuzia se agravează dacă vorbim despre riscul transmiterii bolii: copiii cu vîrste cuprinse între 7 și 14 ani au fost anunțați că vor sta în spital circa două luni, nu pentru că ar fi periculoși ci doar pentru tratament. „Doi copii au fost depistați cu tuberculoză primară şi doi cu tuberculoză secundară infiltrativ nodulară. Ei vor sta în spital două luni, urmînd ca tratamentul să continue prin dispensarele TBC. Copii au fost luaţi în evidenţă cu tuberculoză, au fost confirmaţi, urmează tratamentul, dar nu sunt periculoşi pentru că nu sunt eliminatori de bacil Koch”, anunță Marta Lefter, pneumolog la spitalul TBC.
În total, au fost testaţi 210 copii, din care 82 au necesitat radiografii pulmonare. Toți au nevoie de tratament. „Copii care sunt IDR negativ vor face chimioprofilaxie trei luni, urmînd să fie retestaţi IDR la PPD. Cei care sunt hiperegici vor face chimioprofilaxie timp de şase luni”, precizează specialiștii de la Spitalul TBC.
Credeați că povestea s-a încheiat? Ei bine, nu. La Școala nr 42 este și focar de varicelă. 30 de copii au boala, urmează tratament și, de aceea, nu au putut fi testați pentru TBC. Iar informația nu am aflat-o, așa cum era normal, de la Inspectoratul Școlar sau de la Direcția de Sănătate Publică, ci de la medicii de la Spitalul TBC.
Pe firul poveștii a intrat și Inspectoratul Școlar Județean. Cei de acolo s-au spălat de mai multe ori pe mîini ca să fie siguri că-s curați ca lacrima. „Dezinfectarea sălilor de curs, a holurilor, a grupurilor sanitare, a sălii de sport și tuturor anexelor a fost efectuată de o firmă specializată și autorizată de organismele abilitate. Firma a realizat dezinfecția în data de 22.03.2016, ora 18.00, după încheierea cursurilor. Din informațiile și documentele furnizate de firmă, reiese că s-a utilizat pentru dezinfecție un tip de dezinfectant specific tuberculozei, respectiv bacilului Koch, avînd aviz sanitar cu nr.1371BlO /02.12.2024, eliberat de Comisia Națională Pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății. Ulterior, s-a realizat dezinfectarea zilnică a sălilor de curs, a holurilor și a grupurilor sanitare cu substanțe clorigene și aerisirea lor”. (comunicat ISJ Galați)
Bonus, părinții vor fi convocați la o ședință. Aceasta va avea loc pe 31 martie și îi va aduce în fața oamenilor pe reprezentanții ISJ și cîțiva specialiști din lumea medicală. Rămîne de văzut dacă părinții vor fi convinși să renunțe la intenția de a da în judecată conducerea școlii pentru neglijență.
În loc de ABC, au parte de TBC: la Școala nr. 42 au fost declarate focare de tuberculoză și de varicelă

-->