Profesori, specialiști, colecționari, fotografi profesioniști dar și simpli pasionați de istorie au participat ieri la deschiderea expoziției multimedia “EVOLUȚIA INDUSTRIALĂ ÎN BAZINUL MĂRII NEGRE – exemple din Grecia, România și Armenia”, realizată de Facultatea de Litere de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați (Departamentul de engleză) în colaborare cu Muzeul de Știință și Tehnologie din Salonic, Grecia și Academia Națională de Științe a Armeniei, cu sediul în Erevan.
“Evenimentul ne dă prilejul să răsfoim câteva file de istorie industrială și ne îndeamnă să ne gândim, pe viitor, la alte proiecte internaționale cu țările din jurul Mării Negre. În plus, reprezintă și o evoluție a modului de a expune, pentru că avem de a face cu o expoziție multimedia, lucru care nu era posibil cu ani în urmă”, a declarat Anca Nicolau, prorectorul Universității “Dunarea de Jos”.
Realizată în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Uniunea Europeană prin programul operațional comun “Marea Neagră 2007-2013”, expoziția itinerantă și-a propus să identifice trasee comune în evoluția industrială a Greciei (zona centrală a Macedoniei), României (zona maritimă a Dunării de Jos) și Armeniei, precum și efectul acesteia asupra istoriei culturale, a celor trei țări, atât la nivel național cât și internațional. “Proiectul nostru este unul interdisciplinar, cu o tematică generoasă, care se oprește asupra contextului actual din perspectiva studiilor culturale,” a explicat, în deschidere, Michaela Praisler, decanul Facultății de Litere dar și unul dintre participanții la proiect. La rândul său, directorul de proiect pentru România, Ioana Mohor-Ivan, a ținut să precizeze celor prezenți obiectivele avute în vedere. “Ne-am dorit o relectură a trecutului istoric, pentru a analiza nu numai dinamica peisajului industrial dar și impactul acestuia asupra mediului social și cultural, cu scopul de a identifica atât starea de fapt cât și posibile strategii comune de dezvoltare pe viitor.”
Studiul a presupus o incursiune în istoria celor trei țări – Grecia, Armenia, România – în intervalul 1860-2007, identificarea evoluției principalelor ramuri industriale, a infrastructurii, a surselor de energie. Datele științifice au fost sintetizate, materialul iconografic selectat și procesat, s-a întocmit un studiu muzeologic și unul muzeografic, s-au editat și tradus materialele, totul în decurs de doi ani de zile. Ce s-a expus este doar vârful icebergului, cele trei țări fiind reprezentate de circa 650 de fotografii-document, prezentate în expoziție, album-catalog și CD. În plus, grecii au oferit celorlalți participanți și soluții de bună practică în ceea ce privește readucerea în prim-plan a patrimoniului industrial, în Grecia multe din obiectivele industriale fiind transformate la ora actuală în muzee.
S-a lucrat în echipă, cu specialiști din Grecia și Armenia dar și cu parteneri de nădejde din plan local: Biblioteca “V.A. Urechia” (care a pus la dispoziție, pe lângă documente vechi și o expoziție de imagini cu Galațiul de altădată), Biblioteca ”Panait Istrati” din Brăila, Biblioteca ”Panait Cerna” din Tulcea, Muzeul Național de Istorie a României, reprezentanți ai Combinatului Siderurgic ARCELORMITTAL și ai Șantierului Naval Damen, colecționari, istorici, fotografi profesioniști.