Apa caldă la Galați a devenit un film cu proști, idioți și dobitoci. Unul de succes deoarece toată lumea vorbește despre ceva ce nici măcar nu există. Este o poveste cu de toate: centrale de cartier, cazane, proiecte europene, experți din străinătate, scandaluri, procese, contracte și promisiuni încălcate, minciuni și mîini întinse la Guvern. Astăzi, am mai aflat una: cică se dă și nu prea, apoi rămîne la același preț dar, de fapt, se scumpește.
Să începem cu prețul. „În ultimii ani, s-au făcut investiții importante în modernizarea sistemului de termoficare. Galațiul a beneficiat de fonduri substanțiale de la Guvern pentru reabilitarea acestui sistem și astăzi suntem în măsură să le dăm oamenilor vestea bună că vor plăti facturi mai mici pentru căldură. Potrivit simulărilor făcute, prețul gigacaloriei va scădea de la 247,73 lei, cît este în prezent, pînă la 200 lei, datorită subvenției pe care municipalitatea o asigură pentru această utilitate publică. Prin această măsură, dăm încă un semnal că suntem preocupați de soarta cetățenilor Galațiului, care se încălzesc în sistem centralizat”. (Marius Stan, toamna anului 2014)
Uite atît de preocupat este Stan de soarta fraierilor care l-au votat încît cîteva luni mai tîrziu a uitat că s-a modificat din nou prețul gigacaloriei. În declarațiile de la Consiliul Local de astăzi (marți,14 iulie), edilul șef a ținut-o langa cu păstrarea prețului. Stan și-a adus aminte de modificarea tarifului de abia cînd a fost luat la întrebări de ziariști. „A fost 200 de lei, am făcut-o în iarnă pe o perioadă temporară tocmai avînd greutatea sistemului şi am vrut să încurajăm plata. Lucru care nu s-a realizat şi atunci ne-am dat seama că e cazul să revenim la preţul iniţial, urmînd ca noi să suportăm o subvenţie mărită de la 240 la 420 de lei. Asta înseamnă 180 de lei, un efort care iarăşi merită apreciat”, a spus Marius Stan astăzi. Așadar, gigacaloria nu s-a ieftinit, nu s-a scumpit, eventual a revenit la prețul inițial. Iar asta nu ar fi o problemă, poate se impune din motive economice. Dar tu, primar de oraș, să te comporți ca un mic șmenar proprietar de butic care întîi scumpește pentru ca apoi să se laude că a ieftinit chiloții și acadelele, asta chiar că este jenant.
Ca să fie clar. Scumpă sau ieftină, apa caldă nu va ajunge în toate apartamentele. Numeroase asociații de proprietari din Galați refuză să semneze contractele cu societatea Calorgal. Asociațiile sunt nemulțumite de prevederile contractuale, dar şi de faptul că nu au fost consultate atunci cînd au fost concepute documentele.
Oricum, despre contracte vom mai vorbi curînd, mai ales că și unii avocați spun că nu sunt altceva decît o mare păcăleală. Pînă în prezent, circa 40 la sută din totalul asociațiilor din Galați au semnat contractele cu Calorgal. În cifre, puțin peste 300 de asociații din totalul de 670 au acceptat să semneze documentul. De asemenea, circa 30 de mii de proprietari de apartamente din totalul de 60 de mii și-au pus semnătură pe noul contract.
Ar mai fi ceva. Aburul salvator de la combinat s-ar putea risipi peste noapte. Acesta este livrat în baza unui protocol valabil trei luni. Așadar, nu este vorba despre un contract, astfel încît nimeni nu garantează că șefii de la Arcelor Mittal nu vor umbla la robinet și îi vor lăsa pe gălățeni cu dușuri reci.
Apa caldă nu se ieftinește ci se scumpește. În plus, se dă și nu prea!
-->