Percepţia oamenilor asupra industriei oțelului ar trebui educată și trebuie schimbată, astfel încât să poată fi atrasă forţă de muncă, susține Ajay Aggarwal, preşedinte al Liberty Steel Group Europa şi președinte al Consiliului de Administrație Liberty Galaţi. Despre salariile neatractive, ce începărtează mulți din actualii ori viitorii angajați, niciun cuvânt.
„Avem nevoie ca România să crească. Avem nevoie de oameni. Pe măsură ce această industrie se dezvoltă, va trebui să educăm oamenii. Noi angajăm în fiecare an câteva sute de oameni, dar nu este suficient şi cred că trebuie să schimbăm impresia despre industrie în general. Oţelul sau industria nu se referă doar la fabricarea produsului şi la munca fizică. Există vânzări, conturi, finanţe, energie şi aşa mai departe. Aşa că trebuie să schimbăm impresia despre industrie şi să atragem oamenii să se uite din nou cu interes către această zonă. Avem nevoie de educaţie”, a declarat Ajay Aggarwal, în timpul conferinţei ZF Reindustrializarea României.
Conform acestuia, în prezent combinatul mai are aproximativ 7.000 de angajaţi, numărul angajaţilor ar trebui să crească, iar forţa de muncă să fie din ce în ce mai tânără şi mai calificată.
Însă, în momentul de faţă, se întâmplă exact opusul, cei mai mulţi angajaţi din industrie fiind oameni în vârstă, din cauza faptului că tinerii nu mai găsesc atrăgător acest domeniu.
„Vârsta medie a muncitorilor este vârsta mea şi acesta nu este un lucru bun în industria siderurgică”, a completat Aggarwal.
De ce nu vin tinerii? Principala vină ar putea fi regăsită în nivelul salarizării. Conform undelucram.ro, un inginer ar primi în jur de 2.400 de lei, lunar, la un palier similar situându-se și un economist. Păi, la nici măcar 500 de dolari pe lună, de ce s-ar simți motivat un absolvent de facultate să treacă viaductul, spre combinat?