Avem un caz care spune multe despre felul cum se desfășoară lucrurile prin Noul Galați. Mai precis, despre felul în care înțeleg angajații municipalității să se poarte cu plătitorii de taxe și impozite. Ca să nu o mai dăm pe după cireș, salariații de la Gospodărire Urbană au sechestrat o mașină. Au pus caracatiță pe roata unui autoturism deși parcarea era plătită. Vă vine sau nu să credeți, în momentul în care au fost chemați, angajații GU au refuzat să anuleze procesul verbal deoarece tichetul de parcare nu era afișat pe bord ci pe bancheta mașinii.
Victima isteților plătiți din bani publici ne povestește cum a decurs aventura. „Caracatiţa a fost montată ieri(n.r. luni, 21 septembrie) la ora 15.23 potrivit semi notei de constatare, pentru că nota de constatare lipseşte, aşa cum prevede regulamentul Consiliului Local. La acea oră exista un tichet de parcare valabil în maşină, pe banchetă. A fost chemat agentul constator să ridice caracatiţa, deşi a văzut că tichetul era valabil de la 15.07 la 15.47 (la ora 15.23 au montat ei caracatiţa), a refuzat motivînd că tichetul nu era pe bord. Nu este doar rea voinţă, este chiar abuz. Am făcut o reclamaţie la registratura societății Gospodărire Urbană, le-am aratat încă o dată bonul şi aştept să vină să-mi deblocheze maşina. Ea a fost parcată în mod legal, iar în momentul acesta este sechestrată în mod abuziv de cei de la Gospodărire Urbană. Reproşul lor a fost că nu am pus tichetul pe bord. Tichetul exista şi era pe banchetă, lucru pe care l-a văzut salariatul atunci când a venit. Era vizibil, scria foarte clar ora, un abuz total. Am făcut o reclamaţie, aştept să se rezolve respectiva reclamaţie”, ne-a declarat Marius Țuca.
Iar povestea nu se oprește aici. „Acum merg cu taxiul, strîng toate bonurile şi aştept ca Gospodărire Urbană să-mi deconteze toate cheltuielile din această perioadă pentru că eu nu plătesc amenda. Este vorba de 100 de lei, este irelevant, dar e vorba de principiu. Şi nu contează suma, este vorba de a-ţi fi respectate drepturile. E o chestie foarte simplă. Dacă tu poţi să vii să blochezi o maşină în condiţiile în care toate dările către Consiliul Local sunt plătite, nu mai eşti în siguranţă în oraşul ăsta. Mă voi adresa instanţei şi voi solicita daune în ceea ce priveşte banii pe care o să-i cheltuiesc pînă o să binevoiască să-mi deblocheze maşina. Ei au reclamat că nu era pe bord, adică la 40 de centimetri distanţă. Toată povestea asta este aberantă, în oraş există o regulă că trebuie să porţi şapcă, iar ei te amendează că ai cozorocul la spate. Efectiv, nu pot să înţeleg. Şi încă un aspect important. Ca să îmi deblocheze maşina, trebuie să plătesc amenda şi parcarea, care deja este plătită. Asta este o aberaţie incredibilă”. (Marius Țuca)
Întrebați despre aventura plătitorului de taxe, cei de la Gospodărire Urbană spun că ei respectă legea. Purtătorul de cuvînt al GU, Daniela Stroia, a declarat că: „Muncitorii noștri au respectat hotărîrea de Consiliu Local. S-a depus o contestație și o vom analiza”.
Trecem peste faptul că există varianta ca muncitorii de la blocări să nu înțeleagă sensul cuvîntului vizibil ( VIZÍBIL, -Ă, vizibili, -e, adj. Care poate fi văzut cu ochiul sau cu un instrument optic. Fig. Evident, vădit; neîndoielnic, incontestabil.). Probabil, în hotărîrea de Consiliu Local scrie că tichetul trebuie plasat la loc vizibil, pe bordul mașinii. Înțelegem că unde-i lege nu-i tocmeală, dar nici nu poți pedepsi un om de bună intenție pentru un cuvînt. Trecem și peste chestia cu „litera sau spiritul legii”, pentru că se pare că pe băieții din administrație îi lasă rece. Totuși, auzim că sunt zeci de reclamații asemănătoare și de aia ne întrebăm de ce nu s-a schimbat un pic hotărîrea, cît să nu mai dea posibilitatea unui salariat la stat să se comporte precum un japcagiu. Iar dacă toți sunt atît de scrupuloși, atunci hai să începem și noi, cetățenii, să-i întrebăm la virgulă cum au ajuns unii directori, alții salahori la stat, cum și-au luat salariile, primele, dacă respectă întocmai programul de lucru etc.
Concluzia este una singură. Peștele de la cap se împute, astfel încît angajații societății GU sunt croiți după chipul și asemănarea băieților impuși în funcțiile de director. Păi dacă pe fotoliile de șefi stau tolăniți indivizi cu carnet de partid sau cumnați, la ce naiba ar trebui să ne așteptăm?
Revoltător, incredibil și fără glumă: cum își bat joc angajații SC Gospodărire Urbană de gălățeni
-->