I-a tras asfaltul de sub picioare municipalității. Nu-i o glumă, ci o hotărîre a instanței care a retrocedat foștilor proprietari o parte din intersecția străzilor Brăilei și Prelungirea Traian. Mai exact, este vorba despre terenul aflat pe vremuri sub fostul cinematograf Dunărea. Problema este că, între timp, în zona retrocedată, Primăria a construit un drum.
Istoria terenului care lasă orașul fără drum și intersecție este simplă. Printr-o adresă din anul 2002, Bernstein Enbar Hortense a solicitat Primăriei restituirea în natură a terenului situat în strada Brăilei nr. 13 (fost nr.15), colţ cu prelungirea Traian. Terenul și un imobil au fost proprietatea acesteia, conform unui act din 26.02.1926 şi apoi au trecut în proprietatea statului fiind transformate în cinematograful Lux, ulterior Dunărea. Altfel spus, comuniștii l-au luat cu japca, iar după revoluție unii susțin că terenul, cu tot cu imobil, a mai fost jefuit o dată de capitaliștii lui Durbacă. Dar asta este altă poveste. Revenind la subiectul de mai sus, la data intrării în vigoare a Legii 10/2001, terenul revendicat nu era afectat de lucrările de formare a bretelei care ocoleşte semaforul din intersecţia străzilor Brăilei și Prelungirea Traian. Curtea de Apel Braşov a dispus restituirea în natură către Mircea Bernstein (urmașul lui Hortense) a suprafeţei de 861, 66 metri pătraţi de teren.
Problema este că și pe Durbacă, proprietarul de la Vox Center, decizia instanței îl cam lasă în parcarea…goală. Cu ocazia retrocedării ar putea să rămînă fără parcare și fără părculețul din fața clădirii. Păi cum să mai închirieze el birouri dacă nu le oferă oamenilor spații pentru mașini și un boschet lîngă? Nici nu mai vorbim despre șmecherii care își făcuseră un obicei din a trimite femeile de serviciu să le spele mașinile din parcare.
Povestea cu terenul și retrocedarea are și cîteva aspecte inedite. Avocații angajați de Primăria Galați cu bani grei au mai bifat un dosar pierdut. Oricum, nu este nici primul dar nici ultimul. Apoi, în timpul procesului s-a aflat că lucrările recente din zonă (parcarea și breteaua intersecției) nu au autorizație de construcție. Asta-i o informație mișto în contextul în care, în Noul Galați cad pe capete garaje și alte construcții fără autorizație. Nu în cele din urmă, procesul desfășurat la Brașov a ridicat mai multe semne de întrebare. Dacă băieții de la DNA simt miros de „sînge”, se poate ajunge la deschiderea unei anchete privitoare la modul cum s-a dărîmat cinematograful și cum s-a construit clădirea de birouri. Atunci să vezi comedie, că tot vorbim despre un fost cinematograf!
Primăria Galați ar putea rămîne fără o bucată dintr-o intersecție

-->