Zilele trecute vă povesteam despre cuștile de la zoo Gîrboavele care au costat sute de mii de euro, fiecare. Vă spuneam atunci că maimuțele sunt cele mai șmechere deoarece au primit un adevărat palat, evaluat la circa 400 de mii de euro. Totodată, vărsam o lacrimă pe coama leului care fusese împroprietărit cu o „coșmelie” de aproape 300 de mii de euro. Ne facem că nu auzim înjurăturile bipezilor din oraș care locuiesc în apartamente fără utilități, mai ieftine decît carpeta de la intrarea în cușca animalelor. Ei bine, am aflat că grădina zoo, îndelung și minuțios modernizată, nu este de fapt gata. După cinci ani de bibileli și bîlbîieli, cu cîteva săptămîni înainte de marea redeschidere, o parte din complex este cam ca pe vremuri.
Am aflat informația pe cale oficială. Administratorii grădinii zoo au cerut alocarea unei sume de bani la rectificarea bugetară ce urmează să se facă la Consiliul Județului. Pentru ce vă trebuie, s-au mirat cîteva veverițe care știau și ele că parcul zoo a fost modernizat cu fonduri obținute prin Ministerul Mediului? Păi să mai facem una alta, a venit răspunsul precis al petentului. Există și o explicație. Unele investiții nu au fost eligibile. Aha. Și ați aflat abia acum? Adică, timp de cinci ani nu ați știut că trebuie să se realizeze „amenajări sau ambientări, după cum urmează: amenajare împrejmuire păsări acvatice, realizare împrejmuire iepuri, porci vietnamezi, păsări domestice, porumbei, realizare compartimentare spaţiu exterior lei, amenajare spaţiu interior maimuţe, realizare împrejmuire pentru zona de carantină şi realizarea unei împrejmuiri pentru separarea zonei administrative de cea pentru accesul vizitatorilor”. (fragment din raportul solicitat de Prefectura Galați)
Ca să nu o mai dăm după scorbură, o spunem direct. Băieții ăștia, angajați ai CJ, au cam înfipt oiștea în copacul de la intrarea în pădure, de s-a răsturnat căruța plină cu oameni deștepți. V-am mai povestit, prima dată înțelepții care au coordonat lucrarea au uitat să includă gardul împrejmuitor în proiectul complexului care adăpostește lei, tigri și urși. Probabil și o rîmă s-ar fi gîndit că într-un loc în care trăiesc animale fioroase este musai nevoie de un gard. Nu avem rîme în organigrama CJ, astfel încît șantierul s-a prelungit cu încă doi ani. Apoi, cică ar fi fost niște probleme cu fierul vechi rezultat din șantier. Ăsta se pare că a dispărut, principalii suspecți fiind ursul, veverița, marmota și un bîtlan bătrîn și cleptoman. Iar acum aflăm că, după marea inaugurare (posibil pe 8 iulie), urmează marea cîrpeală.
La Grădina Zoo din Galați sunt multe vertebrate. Din păcate unele pleacă la ora 4 acasă!
-->