Societatea de transport public local Transurb SA Galați și-a reactivat cohortele de hingheri, de pîndari meniți să îi dibuiască pe călătorii frauduloși care obișnuiesc să meargă cu autobuzul/tramvaiul/troleibuzul fără să composteze bilet. Astăzi (miercuri), în jurul orei 15.00, i-am zărit în zona fostului magazin General (Piața Energiei), gata să rupă tramvaiele în două. Am parcat mașina într-un loc unde să nu vină jegoșii de la Poliția Locală să mă amendeze că, vorba aia, am încălcat legea, și m-am dus să îi trag în poză pe hingherii Transurb. Priviți-i în splendoarea lor cum stau și își așteaptă prada. Zici că sînt urși Grizzly la pescuit somon.
Nicăieri în lumea asta civilizată nu există oameni plătiți să oprească autobuzele/tramvaiele în trafic, care să îi controleze pe călători dacă au sau nu bilet. A opri un autobuz sau un tramvai în trafic înseamnă, în țările civilizate, că îi dai tot orarul peste cap. Că în loc să ajungă în stație la ora cutare, ajunge cu jumătate de oră mai tîrziu. Dar în Galați se poate. Și asta pentru că în orașul european Galați nici un autobuz sau tramvai nu respectă orarul de mers, afișat pe stîlpii Transurb. Totul este o bătaie de joc, o maneleală fără margini. Și dacă tot e să fie maneleală, așa se comportă și călătorii, cei mai mulți dintre ei preferînd să facă blatul, adică să nu composteze bilet.
Există și altfel de soluții, mai aproape de lumea civilizată
Priviți poza de mai sus. Sînt cel puțin 10 hingheri (controlori) Transurb. Sînt cei cu veste reflectorizante. Acești oameni sînt plătiți cu cel puțin 10 milioane de lei lunar, bani în mînă. Asta înseamnă că Transurb cheltuiește, din banii cetățenilor, cel puțin 100 de milioane de lei lunar (plus plata jandarmilor prezenți la acțiuni) ca să îi descurajeze pe călătorii frauduloși. Problema este că astfel de acțiuni, cu hingherii scoși la drumul mare, au loc o dată la 3-4 luni. Timp în care băieților le merge leafa.
Eu propun ca, în loc să plătească o armată de hingheri care să prindă 50 de blatiști pe an, Transurb să se doteze cu aparate de compostat, așa cum există în toate țările civilizate, care să fie amplasate la ușa de intrare de la șofer. Nimeni nu urcă în autobuz decît pe ușa de la șofer și nu înainte de a băga biletul în compostor. Evident, fiind vorba despre Galați, via România, se vor trezi mulți maneliști și mulți țigani care se vor crede mai șmecheri decît prevede legea și se vor urca pe ușa din față fără să composteze bilet. Special pentru aceștia, Transurb poate înființa un soi de echipă de intervenție, care să îi intercepteze la prima (a doua) stație pe figuranții care nu au vrut să dea bani pe bilet. În loc să plătească jdemii de hingheri care aproape te fac să urăști să circuli cu mijloacele de transport public, deși ești călător model (cu bilet/abonament în regulă), Transurb ar face bine să schimbe tactica din mers și să înțeleagă că nu-i OK să ții un autobuz 15 minute pe loc, doar pentru că “s-ar putea” ca 4-5 inși să nu aibă bilet.
Păi, cum rămîne cu ceilalți 60-70 de călători care sînt în regulă și trebuie să stea ca idioții în trafic, doar pentru că pe tine, Transurb SA, te doare la bască de timpul oamenilor, a celor care scot bani din buzunar pentru ca tu să exiști?