Naiba mai înțelege ce se întîmplă cu taxele și impozitele locale. Tot anul ne-am uitat în cariile finanțiștilor de renume galactic, cu sau fără breton, care ne anunțau sfîrșitul lumi și al civilizațiilor deoarece din 2016 impozitele urmau să crească de 200 de ori! Asta în conformitate cu Noul Cod Fiscal votat anul acesta de bravii noștri parlamentari și promulgat de președintele Iohannis. După ce am pîrjolit totul în jur și am vizionat, lăcrimînd, toate filmele cu sfîrșitul lumii, astăzi ne-a izbit în plin un comunicat al Primăriei Galați. Vesel și mic, ăsta (comunicatul) ne anunța că la Galați, anul viitor, scad aproape toate taxele și impozite locale dacă își dau acordul și consilierii locali (ședința Consiliului Local va avea loc joi, 26 noiembrie).
Pe principiul „să ne ferească Dumnezeu de vești bune de la autorități”, am citit cu atenție informarea municipalității. Dacă trecem peste vrăjelile electorale „am luat în calcul problemele cu care se confruntă cetățenii…interesul nostru este să avem taxe și impozite rezonabile”, proiectul sună bine pentru contribuabilii gălățeni. Cele mai multe schimbări apar la impozitele pe clădiri pentru persoane fizice și juridice. Diferențele pot fi mai mari sau mai mici, deoarece noul Cod Fiscal impune cote diferențiate de impozitare a clădirilor, în funcție de destinația și de valoarea acestora. Cităm din proiectul Primăriei. „Exemplu de calcul pentru un apartament cu 2 camere deținut de persoană fizică, suprafața de aproximativ 50 metri pătrați, valoarea estimată 80.000 lei, zona A, toate utilitățile: 1. Destinație locuință: anul 2015 impozit 132 lei-2016 impozit 129 lei…2. Altă destinație:2015 impozit 132 lei-2016 impozit 240 lei…..3. Destinație mixtă: 2015 impozit 132 lei-2016 impozit 185 lei”. Același apartament, deținut de o persoană juridică, va avea reduceri de taxe și mai importante: de la 1.200 de lei la 160 de lei (destinația locuință), de la 1.200 de lei la 1.040 de lei (altă destinație) și de la 1.200 de lei la 600 de lei (destinație mixtă).
Nici taxele speciale (habitat, ecarisaj, hotelieră), taxele de eliberare a certificatelor, avizelor și autorizațiilor și impozitele pe terenuri și mașini nu se schimbă prea mult. În concluzie, sunt mai multe scăderi decît creșteri, și în nici un caz tabloul nu seamănă cu apocalipsa financiară prevestită de specialiștii cu facultatea de economie la seral. Nu zicem că povestea nu are duhori electorale, dar la ce spaimă cu multe zerouri în coadă am tras, parcă nici nu le mai simțim. Să fie primit și să ne oprim aici, ca să nu le dăm idei consilierilor locali care vor dezbate proiectul de hotărîre joi, după amiază.
Cresc sau nu cresc taxele și impozitele locale?
-->