Înainte de a vă spune 2-3 dume despre vacanța de 8 zile din Bulgaria, vă sfătuiesc ca niciodată, dar niciodată în viața vieții voastre să nu mai călcați pe litoralul românesc. Nici dacă vă plătește altcineva sejurul. Explicați-i respectivului că stațiuni precum Mamaia, Costinești, Eforie, Neptun, Olimp, Jupiter etc. sînt situate în Coreea de Nord, țară în care voi aveți interdicție pe o perioadă de 200 de ani.
Oricum ai analiza situația, litoralul bulgăresc este cu trei clase peste cel românesc. La fel, litoralul turcesc sau grecesc este cu patru clase peste cel bulgăresc. Acum depinde cîți bani ai în buzunar pentru o vacanță. Dacă te numești Adriean Videanu poți să mergi să dai 500 de euro pe noapte în St. Tropez, ca să joci table pe plajă. Dar dacă toți banii tăi de vacanță sînt 500 de euro (2 persoane), atunci e clar că trebuie să o apuci către Bulgaria. Spre comparație, dacă dispui de 1.200 de euro (tot pentru 2 persoane), fără prețul avionului, apăi nu te încurca, bre, cu Bulgaria, ci tai-o în Turcia. La all inclusive sau ultra all inclusive.
90% dintre hotelurile din Bulgaria practică sistemul all inclusive. Iar din 2007 încoace, de cînd în Bulgaria se poate trece doar cu buletinul, românii au luat cu asalt plajele bulgărești. Care plaje bulgărești nici nu se compară cu cele românești. Bine, eu vorbesc acum despre plaja din Albena, hotel Laguna Beach, 4 stele, unde am ars-o all inclusive, vreme de 8 zile, dimpreună cu familionul (nevastă + copil de 3 ani). La Albena nu găsești alge nici în mare, nici pe plajă. În schimb, la Mamaia, copiii își fac castele din algele eșuate pe nisip. Și apropo de nisip, în Bulgaria zici că pășești pe sare fină de bucătărie, nu ca la Mamaia unde scoicile îți intră 2 cm. în talpă.
Ce poți face cu 500 de euro pe litoralul românesc? Poți să cazi de fraier
Cu 500 de euro (22 de milioane de lei vechi), două persoane plus un copil, abia dacă ajungeau de dormit și de mîncat două mese pe zi, pe litoralul românesc. Nu tu băutură (hai, maxim 2 beri și 1 litru de apă plată pe zi), nu tu mîncare la alegere, nimic. Și pentru ce să te duci să îi faci safteaua lu’ madam Elena Udrea, atîta vreme cît în aceiași bani există alternativă, de zici că nu-i adevărat.
În Bulgaria, nemții, rușii și românii sînt majoritari. Bulgari vezi unul la 10 kilometri, semn că ori nu au bani, ori sînt putred de bogați și se duc în alte țări calde, să vadă și neamul lor Dubaiul, via Burj Al Arab, mă-nțelegi? E drept că drumul de la graniță (Vama Veche) pînă în Albena (65 km.) are cîteva gropi bine ascunse în asfalt, dar chiar și așa merită să treci fluierînd pe lîngă litoralul românesc și să faci PIB-ul mare Bulgariei, acolo unde mîine am să vă povestesc cum au ajuns nemții de la TUI să investească masiv în hoteluri și cum mănîncă și beau turiștii (români, danezi, suedezi, ruși, francezi etc) pînă fac febră ospătarii de la atîta bere turnată în halbe. A, și o să vă zic și cîte gagici mișto/nașpa am văzut pe plajă.