Un document al Curţii de Conturi, apărut ieri în presă, dezvăluie numeroase nereguli în ceea ce priveşte modul în care au fost cheltuiţi banii care s-au dat de la Guvern pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din 2008.
Mai exact, de la Buget s-au alocat nu mai puţin de 33.3 milioane de lei, bani care ar fi trebuit investiţi în lucrări menite să împiedice alte inundaţii. Cam cît de bine s-au cheltuit respectivii bani am văzut cu toţii cu prilejul ultimelor inundaţii.
Acelaşi document arată că firmele care au obţinut lucrări au fost alese pe sprînceană, una dintre condiţii fiind şi aceea de a fi “agreate” de către Ministerul Mediului. Iată un citat din susamintitul raport care lămureşte chestiunea:
“Negocierile directe purtate pentru contractarea serviciilor de proiectare, a lucrărilor de construcţii/montaj şi a serviciilor de supraveghere tehnică de şantier s-au purtat, în majoritatea situaţiilor, cu aceleaşi firme de profil care au mai executat astfel de lucrări în anii anteriori, lucrări care s-au dovedit de calitate îndoielnică şi care nu au rezistat la calamităţile survenite ca urmare a inundaţiilor produse în anii anteriori în bazinele respective”.
Un alt aspect dubios, sesizat de Curtea de Conturi este legat de faptul că Direcţia Ape Siret a simţit imperios nevoia de a încredinţa lucrările la Digului Răchiteni-Breşe, din judeţul Iaşi, tocmai firmei lui Corneliu Istrate, Sc Vega ’93 SRL. Alegerea celor de la Direcţia de Ape a părut suspectă pînă şi celor de la Curtea de Control, care au concluzionat cam aşa:
“Pentru executarea unor lucrări de construcţii-montaj, unele direcţii de ape au contractat firme de profil cu sedii şi locaţii de lucru situate la mare distanţă de zonele calamitate, fapt care ridică unele suspiciuni privind posibilitatea intervenţiei rapide şi executării lucrării în timp oportun pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor”.
Vega ’93 – una din firmele care a profitat de inundaţiile din 2008
-->