Deloc surprinzător, în timp ce mai toate pieţele de consum s-au prăbuşit, în 2009, vînzările de bere au mers binişor. Asta înseamnă că românul, oricît de flămînd ar fi, nu sare peste porţia zilnică de bere, fie că este sau nu meci la televizor. Am primit un studiu pe adresa redacţiei antidotul.ro, din partea Asociaţiei “Berarii României”, privitor la felul în care s-a vîndut şi s-a băut berea anul trecut pe teritoriul patriei noastre. Două chestii mi-au atras atenţia în acest studiu, şi anume. Doar 1% dintre berea vîndută, în 2009, este din import (străinească, adică dă figuri). Asta înseamnă că ăia care se dau cu portofelele ticsite cu lovele, care zic că se respectă, sunt de fapt nişte papagali penibili, care au frigiderul plin de Ciucaş, căci nu ştie ei ce e alea Peroni sau Guiness. Apoi am aflat că aproape jumătate (47%) dintre consumatorii de bere au cumpărat anul trecut bere la PET, adică la bidon. Atît de mulţi ţărani cocliţi să fie oare în România, care preferă să crape în ei pişat cu dero la PET, pe principiul “Mai bine mult şi prost, să am cu ce da noroc şi al 500-lea toast!”.
Dar iată şi informaţiile primite de la Asociaţia “Berarii României”, care se laudă că numără cinci dintre cei mai mari producători de bere din România: Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries.
1. Vînzările de bere au atins un nivel de 17, 6 milioane de hectolitri în 2009, cu 13% mai puţin decît în anul precendent, cînd s-a înregistrat un volum de 20,2 milioane de hectolitri.
În comparaţie cu 2008, cînd un român a consumat în medie 93 litri de bere, rezultatele anului trecut arată o scădere la nivelul anului 2006, revenindu-se la o medie de 81 de litri.
2. Românii preferă covîrşitor berea produsă local (autohtonă), ceea ce explică ponderea relativ scăzută a importurilor, care se situează sub 1% din totalul vînzărilor. În cifre, importurile de anul trecut au scăzut de la 0,5 milioane hl în 2008 la 0,17 milioane hl., în timp ce exporturile au crescut de la 0,06 milioane hl la 0,17 milioane hl.
3. În ceea ce priveşte vînzările pe segmentele de ambalaje, anul 2009 nu a adus schimbări majore în preferinţele consumatorilor români, modificările apărute fiind minore: PET 46,7%, sticlă 35,3%, cutie 14,8% şi draft 3,2%.