Uite că avem motive să credem că primarul Marius Stan este extrem de ghinionist. Păi cum altfel să ne explicăm că dă numai peste firme cu un pedigri urît mirositor.
Dacă ieri scriam aici despre consoțiul UTI, care pus mîna pe un contract de 4 milioane de euro, dar al cărui patron tocmai a fost săltat de către DNA, azi auzim neauzite despre cealaltă mare investiție cu care ne tot amenință edilul.
E vorba de consorțiul Louis Berger care a cîștigat licitația (3.8 milioane de euro) pentru studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre. Ei bine, uite că peneliștii au luat la puricat cv-ul americănașilor despre care vorbim și au cam găsit obiceiuri nu tocmai lăudabile.
Întradevăr firma cu care se laudă Marius Stan e mare și destul de importantă. Dar la fel de mari sînt șpăgile pe care reprezentanții Louis Berger obișnuiesc să le dea funcționarilor pe unde se duc și obțin contracte. Într-un comunicat de presă semnat de Nicușor Ciumacenco (co-președinte PNL) se precizează că: “Louis Berger are una dintre cele mai proste reputații posibile: a fost implicată în mituirea funcționarilor în mai multe zone ale globului, fiind deja amendată de autoritățile americane cu 86,4 milioane de dolari. Unul dintre cazuri a fost detaliat pe larg de jurnaliștii de la New York Times în 5 noiembrie 2010. Conform acestora, Paul J. Fishman, procurorul general al statului New Jersey (unde compania își are sediul principal), i-a acuzat că în cei 10 ani în care a avut lucrări de reconstrucție din Afghanistan, Irak și Sudan, compania ar fi umflat nota de plată trimisă autorităților guvernamentale americane cu sume cuprinse între 15 și 20 de milioane de dolari. Doi dintre directorii companiei – Salvatore Pepe si Precy Pellettieri, au pledat vinovați. Pentru a putea lucra în continuare, sub monitorizare, cu „United States Agency for International Development for work in Afghanistan, Iraq and Sudan”, compania a fost obligată să achite o amendă penală de 18,7 milioane de dolari și una civilă de 50,6 milioane de dolari. Conform presei internaționale, între 1998 și 2010, directori din companie au plătit 3,9 milioane de dolari reprezentanților guvernamentali din India, Indonezia, Vietnam si Kuweit, pentru a cîștiga diferite contracte de infrastructură.
În India, de exemplu, Louis Berger este anul acesta în plin scandal de coruptie. Conform „Indian Expres”, compania americană a plătit o mită de 976.000 de euro pentru a beneficia de un contract de construcție a unei rețele de apă și canalizarea. Doi directori ai companiei au recunoscut deja faptele, o sentință în cazul lor putînd fi dată pe 5 noiembrie 2015″.
De asemenea, pentru a se renunța la acuzațiile de mită în cazul contractelor din India, Indonezia, Vietnam și Kuweit, firma americană a fost de acord anul acesta să achite o amenda de 17,1 milioane de dolari. Și ca lucrurile să fie extrem de clare, anul acesta Banca Mondială a anunțat că renunță la contractele cu Louis Berger din motive legate de corupție. Acuzațiile vizau mita în cazul a două proiecte de infrastructură din Vietnam.