Jurnalistul Silviu Vasilache a obţinut o Hotărîre Judecătorească ce dispune “anularea actului” prin care, aşa cum am mai scris aici pe antidotul.ro, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii îl acuza de “colaborare cu securitatea”. Totuşi, deoarece Hotărîrea Judecătorească nu este definitivă şi irevocabilă, chestiunea rămîne deschisă.
Povestea sună cam aşa. Silviu Vasilache a fost recrutat de securitate la vîrsta de 26 de ani de către locotenentul major Astafu Larian. În decursul timpului, Vasilache a avut două dosare informative şi două nume conspirative “Dragoş” şi “Vasea”. Deci e clar că a prestat la greu pentru propăşirea patriei.
Din punct de vedere juridic problema stă în felul următor. Pentru ca o persoană să fie considerată colaborator al securităţii trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiţii:
1. “Să fi furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii.”
2. Vizează calitatea informaţiei – “se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist.”
3. Efectele furnizării informaţiilor – “au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”
Curtea de Apel Bucureşti a analizat toate notele informative puse la dispoziţie de CNSAS şi a ajuns la concluzia că ele nu îndeplinesc cumulativ cele trei condiţii menţionate mai sus. De exemplu, deşi Silviu Vasilache şi-a turnat la securitate doi colegi de serviciu, informaţiile cuprinse în notele conspirative cuprindeau doar aspecte pozitive ale activităţii acestora.
În concluzie, Curtea de Apel Bucureşti consideră că în notele conspirative date de Vasilache nu se denunţau activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.” şi nici nu “au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”
Silviu Vasilache e un turnător de treabă!
-->