În această perioadă, în zilele de 29 și 30 octombrie, Comisia Europeană în parteneriat cu statul Baden- Wurttemberg și orașul Ulm din Germania, au organizat a patra ediție a unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate Regiunii Dunării:Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
”Smart. Social. Sustainable Innovation for the Danube Region” este denumirea forumului din acest an iar dezbaterile speakerilor sunt concentrate asupra unor probleme diverse și stringente cu care se confruntă statele riverane Dunării.
Inovarea, trainingul personal, mobilitatea pe piața muncii și migrația, competitivitatea, antreprenorialul și rolul societății civile, sunt principalele aspecte în jurul cărora vor gravita dezbaterile la care participă sute de reprezentanți ai mediilor academice, personalități politice cu atribuții în politica regională, afacerilor europene sau internaționale, dar și reprezentanți ai societății civile din statele riverane Dunării.
Rectorul Universității ”Danubius”, Conf. univ. dr. Andy Puşcă, însoțit de Cătălin Mustaţă, şeful Biroului de Administrare Proiecte din cadrul instituției de învățământ superior menționate, participă la acest eveniment extraordinar.
Amintim faptul că Universitatea ”Danubius” este membru fondator al clusterului academic Danubius Academic Consortium (DAC), alături de alte șapte universități și institute de cercetare din cinci țări ale Dunării: Universitatea Tehnică Slovacă din Bratislava, Universitatea Zilina, Institutul pentru Inovație Integrală din Koln, Universitatea de Arte din Belgrad, EDUCONS – Novi Sad, Universitatea Mendel Brno și Landesverband der Deutschen Industry Baden-Württemberg.
Importanța acestui eveniment pentru România este subliniată și de prezența activă a oficialităților române. Astfel, în programul Forumului sunt incluse intervențiile domnului Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe precum și a doamnei Corina Creţu, responsabil pentru Politica Regională – Comisia Europeană.
Universitatea gălățeană care poartă numele latin al principalului fluviu european, Danubius, a deschis, cu această ocazie, poarta unor noi colaborări cu actori importanți în Strategia Dunării, în vederea încheierii unor noi parteneriate care să conducă la îndeplinirea misiunii de cercetare, dezvoltare și inovare în Euro-Regiunea Dunării.
Cu siguranță, participarea la Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, va adăuga un plus de valoare ediției din 2016 a evenimentului științific internațional dedicat Dunării, inițiat de această universitate cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării–29 iunie, Conferința internațională Dunărea- Axă a Identității Europene.