Intenția Primăriei de a da o nouă față blocurilor papagal a cam scos din sărite populația posesoare de izolație fără autorizație. Și cum în situația asta se găsesc cam 99% din posesorii de termoizolație, hai să zicem că situația a devenit puțin complicată.
Lucru sesizat și de Primăria Galați care a cam dat un pas înapoi și a simțit nevoia de a da explicațiile necesare pentru a mai calma spiritele.
Repet. În sine, ideea mi se pare ok. De criticat ar fi modul în care cei de la primărie au comunicat-o și, mai ales, felul în care au de gînd s-o pună în practică.
Așa se face, că Primăria, prin vocea viceaprimarului Nicușor Ciumacenco, a ținut să facă cîteva precizări. În primul rînd, termenul de o lună în care trebuiau să intre în legalitate cei fără autorizație de construcție se prelungește pînă la sfîrșitul anului.
Apoi, dintr-un comunicat remis presei am aflat că obținerea certificatului de urbanism cade în sarcina Asociațiilor de propietari care trebuie să completeze o cerere tip. (Formularul se găsește la Centrul de Informare a Cetățeanului din str. Fraternității nr. 1 sau pe site-ul primariei la adresa http://www.primaria.galati.ro/portal/act/urban/urban7.pdf.). Dar asta nu e tot. Ar fi fost prea frumos. La cerere se anexează două exemplare din Documentația Tehnică de Certificat de Urbanism întocmită de un arhitect autorizat. Documentația cu pricina mai conține un plan de situație pe suport topografic (vizat OCPI), scara 1/500, cu marcarea construcției propuse, un plan de încadrare în zonă și un memoriu justificativ cu descrierea soluțiilor arhitectural-urbanistice propuse.
Dar plimbatul hîrtiilor deabia acum a început. Cererea plus documentația merg la Instituția Arhitect Șef care o analizează și emite certificatul de urbanism. Deabia în acest certificat se menționează actele necesare pentru obținerea autorizației de construcție.
”Certificatul de urbanism se solicită pentru întreg blocul sau pentru un întreg tronson de bloc, în cazul blocurilor formate din tronsoane separate și nu individual, pentru un singur apartament, iar taxa este de 18 lei, respectiv maxim 1 leu pentru fiecare familie de locatari. Valabilitatea certificatului de urbanism este de un an de zile, cu posibilitate de prelungire cu încă un an, în cazul în care se solicita cu 15 zile înainte de expirare. Acest lucru înseamnă că locatarii au la dispoziție pînă la doi ani să obțină autorizație de intrare în legalitate, un răgaz de timp mai mult decît generos, fără să primească amenda”, a ținut să ne lămurească vicele Ciumacenco.
Primăria insistă pe schimbarea la față a lucrărilor de termoizolare
-->