Primăria Galați va cheltui 28.000 de euro pe „servicii de consultanță” pentru un proiect pe care nu îl poate și implementa, din cauza lipsei de bani. Proiectul cu pricina se numește „Smart City” (Oraș inteligent), un concept care a fost implementat doar parțial în Cluj-Napoca (în 2013), Brașov și Timișoara (ambele în 2015). Conceptul Smart City înseamnă un oraş care foloseşte soluţii inteligente şi soluţii tehnice moderne pentru a uşura viaţa cetăţenilor. De exemplu, într-un oraș Smart, cetățenii pot plăti tichetul de parcare prin telefon, pot achiziționa bilete de autobuz tot cu ajutorul telefonului intelugent (smartphone), au acces la internet gratuit (prin wi-fi) în orice colț al orașului etc. În cîteva cuvinte, un „Smart City” utilizează tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă, de muncă, de educație și sănătate locuitorilor săi.
Problema este că implemetarea acestor deziderate care transformă un oraș banal într-un oraș de tip „Smart City” costă mulți bani. Bani pe care Primăria Galați recunoaște că nu îi are, conform art 2, pct. b) din Caietul de Sarcini, unde se specifică faptul că „datorită constrîngerilor bugetului local, pentru fiecare proiect ce va fi propus în cadrul strategiei, va fi identificată și sursa de finanțare, luînd în calcul o contribuție minimă din partea autorității locale”. Așadar, Primăria Galați va da 28.000 de euro (130.000 de lei) unei firme care să facă „servicii de consultanță privind elaborarea strategiei Smart City”, iar cînd studiul cu pricina va fi gata, o să îl arunce într-un dulap, căci nu are bani și pentru implementare.
Smart City cu alde dumb & dumber
Cam cît costă să transformi un oraș banal într-un oraș de tip Smart? Păi, gîndiți-vă că în acest moment, în România, nu există nici un Smart City, cîțiva pași timizi în această direcție făcînd, după cum am mai spus, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. De exemplu, că tot ziceam de bani, Brașovul a introdus sistemul de telegestiune a iluminatului public, care a costat aproape 10 milioane de lei și care permite ca intensitatea luminii de pe stîlpii de iluminat public să fie reglată astfel încît, la anumite ore, să poată fi „dată mai încet” în anumite zone, obținîndu-se o reducere anuală a consumului de curent electric cu 10%.
Galațiul e departe de conceptul Smart City, asta e limpede. O recunoaște și Primăria Galați, care admite că nu are bani să susțină o astfel de transformare „smart”. În schimb, bine că sînt bani de spart pe servicii de consultanță și alte hîrtii bune de făcut avioane din ele.