Prefectul Galațiului, Emanoil Cătălin Bocăneanu, pare că este un băiat de nota 10. Cu freza aia de ginerică și cu zîmbetul lui larg, cu care îi întîmpină pe toți cei din preajma sa, Emanoil Bocăneanu lasă impresia că e genul de om care în viața lui nu ar face o golănie. Și poate că Bocăneanu nici nu a făcut golănii, ci doar a știut cum să se descurce în viață, în special de cînd a ajuns șef la Evidența Populației și ulterior prefect al Galațiului.
Potrivit propriei sale declarații de avere, actualul prefect al Galațiului, Emanoil Bocăneanu, a luat un credit de 20.000 de euro, în 2010, pe care s-a angajat să îl ramburseze în doar 3 (trei) ani, adică în 2013. Pe vremea aia, în 2010, Bocăneanu lucra la Evidența Populației și avea un salariu de 20 de milioane de lei vechi lunar, iar soția sa cîștiga aproape 9 milioane de lei, ca angajată la Direcția Copilului. În mod normal, rata lunară la un credit de 20.000 de euro, care trebuie achitat în doar trei ani, ajunge undeva la 22 de milioane de lei vechi. Și-atunci, cum dracu trăiau trei persoane, căci Bocăneanu are și un copil, cu doar 7 milioane de lei pe lună? Făceau foamea, nu mai plăteau întreținerea, se hrăneau doar cu apă de la robinet? Dar facturile lunare din ce le mai achitau? Să nu îmi spuneți că actualul prefect Bocăneanu știa, în 2010, că o să aibă venituri suplimentare din șpăgile încasate în calitate de șef la Evidența Populației, căci nu vă cred.
Mașina de făcut bani a prefectului Bocăneanu
Cum-necum, dintr-un salariu de bugetar și cu o rată lunară aproape sinucigașă, prefectul Emanoil Bocăneanu a reușit să achite creditul de 20.000 de euro la Unicredit Țiriac Bank în doar trei ani. Și spun asta pentru că în declarația de avere a prefectului Bocăneanu, pe anul 2013, nu mai apare nimic referitor la acest împrumut, semn că el a fost achitat la termenul scadent (adică, în 2013). În schimb, de unde anul trecut (în 2012) trebuia să restituie un credit de 20.000 de euro către Unicredit Țiriac Bank, astăzi prefectul Bocăneanu scrie cu mînuța lui în declarația de avere că a avut 50.000 de euro cash, pe care i-a împrumutat în nume personal unui anume Sandu Ioan Florentin (care nu cred că este fostul director al Sidex, căci pe ăla îl chema Sandu Ion Florentin). Așadar, în doar un an de zile, prefectul Bocăneanu a ajuns de la -20.000 de euro la +50.000 de euro. Cred că multă lume, mai ales procurorii, ar vrea să afle rețeta folosită de prefectul Bocăneanu pentru a face atîta bănet în doar un an de zile. În cursul zilei de mîine (luni, 21 octombrie 2013) o să îl contactăm și noi pe prefectul Bocăneanu pentru a-l întreba dacă are sau nu mașină de făcut bani în bucătărie.
Prefectul Bocăneanu: “Anul 2013 este, de fapt, 2018”
Prefectul Galațiului, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a precizat astăzi (luni), pentru antidotul.ro, că declarațiile lui de avere sînt absolut în regulă și că nu se pune problema ca el să fi făcut vreo inginerie financiară care să îi aducă cine știe ce beneficii materiale. Astfel, Bocăneanu a explicat cum stă treaba cu creditul de 20.000 de euro și de unde anume au apărut cei 50.000 de euro în declarația de avere pe 2013.
“În realitate, creditul de 20.000 de euro pe care l-am contractat în 2010 era scadent în 2018, nu în 2013, așa cum a apărut în articolul d-voastră”, a afirmat prefectul Bocăneanu, care a admis apoi că cifra “8” este cumva ștearsă, putînd fi confundată cu “3”. “Lucrurile sînt simple: am luat acel credit în 2010, pe vremea cînd lucram la Evidența Populației, iar rata lunară era de 9 milioane de lei vechi. În 2013, am refinanțat acest credit, în sensul că l-am transformat în altă monedă, din euro în lei, iar acum mai am de dat aproape 390 de milioane de lei vechi, după cum am consemnat în declarația de avere pe anul 2013. Este același credit din 2010, doar că l-am refinanțat. Unde voiați să scriu că am făcut refinanțare?, atîta timp cît în declarațiile de avere nu există o rubrică specială pentru a explica astfel de lucruri”, a precizat prefectul Bocăneanu.
În legătură cu suma de 50.000 de euro, care a apărut brusc în declarația de avere pe 2013, prefectul Bocăneanu a declarat că ea provine din vînzarea a două imobile (apartamente) care figurau în declarația aferentă anului 2012. “Am încasat 35.000 de euro pe un apartament la care eram proprietar, împreună cu soția, iar pe al doilea imobil am luat doar 15.000 de euro, pentru că era o moștenire și aveam parte doar 1/3. Acești bani i-am împrumutat d-lui Sandu Ion Florentin, care este nașul meu de cununie. Am și acte făcute la notar care pot dovedi legalitatea și buna credință a acestui împrumut. Așadar, eu nu am mașină de făcut bani în bucătărie, ci doar am avut două proprietăți pe care le-am vîndut, astfel justificîndu-se suma de 50.000 de euro”, a explicat prefectul Emanoil Bocăneanu.