În primăvară, pe tarabele vânzătorilor vor fi mai puține roșii din Galați și mult mai târziu decât eram obișnuiți. Mai exact, fermierii vorbesc de o înjumătățire a producției din sere și de un decalaj de două – trei săptămâni până când o vom vedea la vânzare.
Motivul ține de anularea programului Tomata, prin care fermierii primeau o subvenție de cel mult 3.000 de euro să cultive roșii în sere (banii acopereau de obicei încălzirea) și să le scoată mai devreme, la concurență cu marfa de import. De fapt, se spera să se înlocuiască astfel măcar în parte legumele aduse primăvara sau toamna târziu din Turcia, Grecia, Italia ori Spania.
„Măsura asta, de renunțare la program, va înjumătăți producția și va favoriza importatorii. Vom avea roșii din țările care subvenționează în continuare, cu e Ungaria, care dă 15.000 de euro unui producător”, spune Florin Ciocan, președintele celei mai mari asociații a legumicultorilor din Matca.
Numai în această comună erau 2.800 de beneficiari ai programului, în vreme ce la nivel județean se adunau 3.700, un sfert din totalul agricultorilor implicați la nivel național.
„Efectul benefic asupra deficitului balanței comerciale la produsul respectiv nu s-a resimțit, plus că au fost foarte mulți legumicultori care ne-au întrebat de ce nu facem un program de minimis pentru legume în spații protejate. Sigur, în momentul în care crești aria de aplicare, probabil pe suprafață sprijinul va fi mai mic. Încercăm, însă, să mergem cu măsuri pe bani europeni dedicate pentru sere și solarii, tocmai ca să compensăm”, justifică decizia Adrian Oros, ministrul Agriculturii, pentru Agro TV.
Conform acestuia, în loc de Tomata vor fi mai multe programe, prinse în plafonul de 88 milioane euro al vechiului proiect, fără a da însă și detalii.