Galățenii au ieșit în stradă în această seară (miercuri, 4 noiembrie 2015) ca să protesteze față de actuala clasă politică, față de Patriarhul Daniel, față de orice. Aproape 3.000 de gălățeni s-au adunat în fața Prefecturii Galați, după ce în prealabil au coborît din Țiglina 1, blocînd str. Brăilei. Media de vîrstă a protestatarilor nu cred să fi fost mai mare de 30 de ani, căci abia dacă zăreai în mulțime un nene trecut de 40 de ani. Protestul a fost unul pașnic, fără incidente. Tinerii doar au cerut o reformare reală a clasei politice, fără figurile învechite, care și-au dovedit incompetența în ultimii 25 de ani, de cînd au grijă să fie realeși indiferent pe cine ar vota cetățenii.
La un moment dat am avut impresia că asist la un meci al echipei de fotbal Oțelul Galați, căci prea se urla ca la peluză, cu “Ole, ole…” și “Cine nu sare, cine nu sare…”. Probabil că printre protestatari s-au amestecat și actuali suporteri ai echipei Oțelul. E un lucru bun că microbiștii militează nu doar pentru schimbarea lui Iordănescu de la “națională”, ci și a politicienilor care țin numai cu propriul buzunar. Mulțimea s-a oprit pentru 15-20 de minute în fața Prefecturii, unde a scandat împotriva “orînduirii” (vezi textul colegei Corina Misăilă). Apoi, în jurul orei 20.15, tinerii s-au îndreptat către Catedrală, unde am crezut că au de gînd să zică nasoale la adresa Bisericii și a lu’ ÎPS Casian Gălățeanul, arhiepiscopul Dunării de Jos. S-a scandat, ce-i drept, dar fără nici o referire la Casian, ci doar la adresa Patriarhului Daniel. E bine și-așa, pentru că, la urma-urmei, peștele de la capul Bisericii se-mpute, nu de colea, de la Catedrala de pe Domnească.
Galațiul trăiește!
Am văzut și cîteva cupluri venite la protest cu bebelușii după ei, plasați regulamentar în cărucior. Cel mai probabil, oamenii se aflau la plimbarea de seară pe str. Domnească și s-au alăturat grupului de protestatari. Vorba aia, dacă e să iasă o revoluție adevărată și la Galați, să aibă ce le povesti puștilor atunci cînd vor crește mari, că au fost și ei martori la eveniment. De scandat s-a scandat cam ce le-a venit la gură oamenilor. Însă, fără limbaj licențios, fără cuvîntul ăla din patru litere, care începe cu “M” și care se aude în tribune la meciurile de fotbal.
Este un semn bun faptul că mămăliga a explodat și la Galați, nu doar în Piața Universității și în Timișoara, cum s-a întîmplat în 1989. Asta înseamnă că Galațiul trăiește și că gălățenii nu sînt chiar atît de morți precum îi credeau unii, în special politicienii.