Cu Cezar Rapotan de la Arabesque încheiem serialul dedicat miliardarilor rupţi în cur ai Galaţiului. Bine, vorba vine că bogătanii Galaţiului sînt cu foamea-n glandă şi cu conturile bancare golite de conţinut, căci bănuiesc că mai au bani măcar de-o ciorbă de burtă şi o porcărie de sendviş de la McShit.
Cezar Rapotan este un inginer mecanic, de 43 de ani. Ani la rînd Rapotan a ocupat prima poziţie în clasamentul celor mai înstăriţi gălăţeni, în toate topurile posibile, de la Top 100, la Top 300 – Capital şi apoi la Top 500 – Patriciu. Au fost vremuri în care averea lui Rapotan aproape s-a triplat de la un an la altul. De la 100 de milioane de dolari cu cît era cotat în 2005, de exemplu, anul următor el a ajuns să fie creditat cu aproximativ 300 milioane $. Pentru ca în 2007 să ajungă la cota 450 de milioane de euro, nu de dolari, de zici că Rapotan a pus praf de copt la conturile bancare, nu că ar fi vîndut două scînduri, trei lambriuri şi patru plăci de PAL.
Mulţi fac greşeala să se mîndrească, să se laude ca proştii cu faptul că Cezar Rapotan este gălăţean. Problema este că Rapotan nu mai are de ani buni nici o treabă cu Galaţiul. Da, e adevărat că s-a născut aici, că a făcut o facultate degeaba la “Dunărea de Jos” şi că primul milion de lei vechi (în 1994, pe vremea cînd un pachet de Assos costa 180 de lei) vechi l-a făcut tot aici. Dar Rapotan s-a mutat de vreo 5 ani cu afaceri, cu familie, cu vilă cu tot la Bucureşti, Galaţiul devenind doar unul din zecile de puncte de lucru ale Arabesque SRL.
Apropo de Arabesque. Mi se pare un nume atît de idiot pentru o firmă care ani de zile a fost lider pe piaţa vînzărilor de materiale de construcţii, încît cred mai bine s-ar fi numit Ya Habibi SRL. Habar n-am dacă Cezar Rapotan este sau nu în fapt cu manelele, dar explicaţia pe care a dat-o într-un interviu, în 2007, cu privire la alegerea numelul Arabesque mă face să cred că are mentalitate de manelist: “Nu am stat mult pe gînduri. Am avut o listă de 4-5 nume cu care m-am dus la Oficiul Comerţului cînd am făcut firma. De ce terminaţia exotică în – esque? Simplu, pentru că terminaţia în -esc era luată.”
Aşadar, alternativa era Arabesc (bine că nu i-a zis Arăbesc), dar pînă la urmă a ieşit maneleala Arabesque.
Brandul Arabesque s-a atrofiat
Cezar Rapotan a început la un moment dat să cîştige atît de mulţi bani, încît s-a crezut acest Bill Gates al României. Erau anii cînd toată România construia de zor. Case, vile, palate, hangare, sedii de firmă, cotineţe şi alte depozite – tot românul avea mistria în mînă. Iar Rapotan făcea vînzare la materiale de construcţii de dădea contabilitatea firmei peste cap. S-a extins în toate oraşele mari ale ţării, dar nu i-a fost de-ajuns. A deschis filiale mai întîi în Bulgaria (cumpărînd pe bani foarte mulţi al treilea jucător cotat pe piaţă – Budmax), Ucraina şi apoi în Serbia. Au fost nişte mişcări extrem de neinspirate, dar la acea oră pe Rapotan nu îl intereseau pierderile. Important era să-şi facă damblaua. Una dintre greşelile făcute de Rapotan a fost şi aceea că nu a acceptat ca Arabesque SRL să fie cotată la bursă. E drept că dacă ar fi făcut acest pas risca să fie halit de speculantul bursier Cătălin Chelu, dar pe de altă parte nici varianta de a se axa doar pe împrumuturile de la bănci nu s-a dovedit tocmai inspirată. Acum doi ani, de exemplu, băncile se băteau să-i ofere bani lui Rapotan. Omu’ era solvabil, avea cu ce să gireze, era în plină expansiune – deci mană cerească pentru orice jigodie de bancher.
Pentru Cezar Rapotan problemele au început încă de anul trecut, cînd în România încă nu se inventase criza financiară. Astfel, în 2008, Arabesque SRL a înregistrat un declin vizibil, atît în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cît mai ales profitul. Anul 2009 l-a prins pe Cezar Rapotan cu jdemii de produse pe stoc, neinteresante pentru o piaţă aproape moartă. În plus, leasingul la “flota de 700 de camioane”, după cum îi plăcea lui Rapotan să se laude, a devenit brusc sufocant. Marele imperiu ridicat din nimic de Cezar Rapotan pare să se întoarcă în locul de unde a plecat. Nici investiţia de zeci de milioane de euro făcută de Rapotan acum doi ani în franciza Mr. Bricolage (reţea de magazine care concurează Praktiker şi Bricostore) nu a mers. Nu de puţine ori în magazinul Mr. Bricolage deschis cu mare tam-tam în Bucureşti erau mai multe vînzătoare decît clienţi.
De la 450 de milioane de euro, cu cît era cotat în topurile din 2008, Cezar Rapotan a scăzut la 110 milioane de euro, anul acesta, potrivit Top 500 Forbes. Dacă atît mai valorează brandul Arabesque, înseamnă că Rapotan are probleme mult mai mari decît se poate vedea cu ochiul liber din afară.