În anii ’90 au fost doar doi politicieni în Galaţi: Ilie Plătică Vidovici şi Costel Gheorghiu. Restul erau la categoria “şi alţii”. Nişte desculţi, de genul lui Paul Păcuraru, care veneau la partid cu pantalonii cusuţi între craci. Coincidenţă sau nu, amîndoi au fost eliminaţi în mod brutal din viaţa politică, undeva la începutul anilor 2000, fiind răpuşi taman de cei pe care i-au crescut la sîn. Miercuri seara, 21 octombrie 2009, unul dintre ei s-a prăpădit. Costel Gheorghiu, fost senator PD în două mandate, avea doar 53 de ani.
Oficial, cauza decesului a fost stop cardiac, pe fondul problemelor la pancreas şi la ficat, pe care le ducea de mai multă vreme pe picioare. În plus, de vreo 2-3 ani, Gheorghiu se îmbolnăvise şi de diabet. Dar nu puţini sînt cei care susţin că fostul senator PD Galaţi a murit de inimă rea. Nu s-a putut împăca niciodată cu ideea că a fost dat uitării de foştii camarazi din politică, iar deziluzia era şi mai mare cînd îi vedea pe alde Mircea Toader şi Dan Nica cum se dădeau rotunzi ca scobitoarea la televizor, cum dezbăteau ei problemele naţiunii şi vorbeau în gol despre Galaţi.
Eliminarea lui Costel Gheorghiu din PD Galaţi a coincis cu ascensiunea lui Mircea Toader. În anul 2000, cînd s-au făcut listele pentru alegerile parlamentare, lui Gheorghiu i s-a transmis clar: dacă vrea să mai fie senator trebuie să decarteze suma de 12.000 de euro, bani mulţi pe vremea aia. Toader era pe cai mari: venise cu pluta în partid, agăţat de corabia lui Traian Băsescu, iar Gheorghiu îi cam stătea în coastă. Logic, senatorul de atunci Costel Gheorghiu era specialist în probleme militare, de apărare şi siguranţă naţională, başca se bucura de simpatie în rîndul gălăţenilor. Gheorghiu a refuzat să-şi cumpere locul de senator, considerînd că a făcut destule pentru PD ca să merite o poziţie onorabilă în lista pentru alegeri. Alţii nu au fost însă de aceeaşi părere, astfel că Gheorghiu a părăsit PD în anul 2000. De atunci, el a reprezentat România în Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Sarajevo, fiind un fin cunoscător al problemelor etnico-militare din Balcani şi nu numai, şi a predat la Centrul de studii NATO de la Bucureşti.
Senatorul Gheorghiu, familist pînă în ultima clipă
Puţină lume ştie că fostul senator a trecut prin momente grele şi acasă, în familie. Soţia lui, Camelia, altfel o femeie de toată isprava, s-a îmbolnăvit în urmă cu cîţiva ani. Înnebunise, cum se zice în popor. Fostul senator nu şi-a părăsit însă soţia şi pe cei doi copii (Ana şi Dănuţ, care acum au 23, respectiv 25 de ani), indiferent cîte amante i s-au pus în cîrcă, unele pe bune, altele la mişto.
Deziluziile din politică şi greutăţile de acasă l-au împins nu de puţine ori pe fostul senator Gheorghiu către sticla de whisky. Îi plăcea să bea, dar nu era beţiv notoriu, aşa cum, de exemplu, a fost Plătică Vidovici. În schimb, era fumător profesionist. Fuma de ziceai că-i certat la cuţite cu propriii plămîni! De altfel, problemele la pancreas şi la ficat au fost cauzate tocmai de consumul de tărie şi de fumatul în exces.
Ieri, la Biserica Mavramol, la ora 16.15, cînd eu am ajuns la faţa locului, în capelă erau doar trei femei şi fratele cel mic al lui Costel Gheorghiu. Am întrebat dacă l-a vizitat cineva de la PD. “Absolut nimeni, doar domnu’ Plătică a fost mai de dimineaţă”, mi-a spus mezinul Gheorghiu. La intrarea în capelă, lîngă o fotografie a fostului senator de cînd acesta era mai tînăr, stătea scris: Costel Gheorghiu, 6 septembrie 1956 – 21 octombrie 2009.
Înmormîntarea va avea loc astăzi, sîmbătă 24 octombrie, de la ora 12.00, la Cimitirul Eternitatea.