Drogurile la volan (și nu numai) ucid! O știm prea bine, ucid în multe moduri.
Ultimele cazuri de evenimente rutiere în care au fost implicați conducători auto aflați sub influența drugurilor ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva consumul de droguri la volan a devenit o obișnuință. Deocamdată sunt depistați cei care provoacă sau sunt implicați într-un accident. Dar cei pe care nu îi verifică nimeni? Cu ei ce facem? Așteptăm până când vor produce vreun accident mortal?!
Efectele consumului de droguri la volan sunt din ce în ce mai vizibile. Accidentele mortale în care conducătorul auto a consumat substanțe interzise sunt la ordinea zilei
Reamintim două cazuri foarte recente: șoferița din Brăila de 38 de ani care a ucis un copil de 3 ani și șoferul de 19 ani care a ucis în stațiunea 2 Mai o tânără de 20 de ani și un tânăr de 21 de ani, rănind, de asemenea, foarte grav, încă trei persoane.
Aceste două cazuri au un numitor comun: consumul de droguri. Mai mult, tânărul de 19 ani care a curmat două vieți a fugit de la locul accidentului, continuând-și drumul către Vama Veche (unde a fost prins) de parcă nimic nu s-a întâmplat. Raportul toxicologic arată că avea în organism un cocktail de droguri (cocaină, amfetamină și metamfetamină) sub influența cărora nu putea avea un comportament rezonabil.
Drogurile la volan ucid, fără îndoială.
Numai acum vreo două zile o femeie drogată conducea o ambarcațiune pe Dunăre, în care se aflau și doi copii, și care s-a răsturnat.
Drogurile la volan și nu numai – omoară fără milă
Consumul de droguri a devenil la fel de banal si frecvent ca micul dejun. Iar faptul că autoritățile întorc capul în altă parte, asta e altă poveste. Iar noi ne prefacem că totul este sub control. Totul până când o viață (sau nu doar una ) este curmată din această cauză.
Dar dincolo de conducătorii auto consumatori de droguri există acea categorie, mult mai extinsă decât ne place să recunoaștem, a consumatorilor dependenți. Care de multe ori nu mai găsesc calea de ieșire.
Unii consumă din teribilism, alții nu au pe ce să își cheltuie banii părinților. Alții au ajuns din consumator de curiozitate dependenți. Grav este că pe lângă inconștiența lor produc victime colaterale.
Cum anume îi ajută (sau nu îi ajută) statul, sistemul sanitar, sistemul de protecție socială pe aceștia, indiferent în care caz s-ar afla? Pe hârtie combaterea drogurilor pare a avea un real succes. Numai că realitatea străzii spune altă poveste.
Vom relata pe larg în materialul următor.