Cînd naționala feminină de gimnastică nu a mai luat primul loc la olimpiade, a fost un pic de forfotă în țară. Iar cînd același lot național feminin de gimnastică nu s-a întors în țară decît cu o medalie de bronz de la următoarea olimpiadă, toată România a intrat în sevraj și a început să facă precum toți dracii: vai, dar nu se poate așa ceva, unde sînt fetele noastre de aur, unde sînt antrenorii care au dus gimnastica pe cele mai înalte culmi ale succesului? Acum, România a ajuns să își propună să se claseze în primele 5 echipe la olimpiadă, iar dacă va cîștiga și o medalie, fie ea și de bronz, deja e o mare performanță.
Așa și cu BAC-ul. Cînd acum 10-11 ani proștii picau Bacalaureatul pentru că habar nu aveau să facă acordul între subiect și predicat sau îl confundau pe Ion din romanul lui Liviu Rebreanu cu nea Ion, adică portarul de la liceul pe care l-au frecventat de pomană timp de patru ani, opinia publică a făcut ceva zumzet, dar mai mult la caterincă. Inclusiv ziarele au tratat bășcălios faptul că an de an tot mai puțini absolvenți de liceu luau examenul de bacalaureat, întrebuințîndu-se să dea pe prima pagină “perlele” liceenilor, pentru ca mulțimea formată din cititori să se distreze, să rîdă cu hăhăieli zgomotoase de tîmpeniile tineretului studios.
Cei care au luat BAC-ul 2011 sînt tratați ca niște eroi
Nimeni nu și-a făcut timp să se întrebe, să analizeze de ce pe poarta liceelor din România ies mai mulți idioți decît au intrat în urmă cu patru ani, cînd erau în clasa a IX-a. Iar elevii care astăzi au luat BAC-ul cu note peste 9 sînt considerați eroi ai neamului românesc, de parcă ar fi realizat cine știe ce inginerie. Haideți să le facem și statui, bre, că au reușit să nu pice la scris, la Română.
Astăzi, cînd promovabilitatea la BAC a ajuns undeva la 44%, constatăm că mulți sînt îngrijorați că nu va mai avea cine să conducă neamul ăsta prost din care facem și noi parte. Căci, imaginați-vă, un dobitoc dintr-ăsta care zilele trecute a picat BAC-ul cu nota 2,75 o să vină în sesiunea de toamnă și o să ia examenul măcar cu nota 7,00, căci atunci nu vor mai fi camere de supraveghere. Sau dacă vor fi, nu vor conta. E, gîndiți-vă că un astfel de tînăr, care crede că Costache Negri nu este numele unui scriitor, ci doar un liceu aflat vizavi de cafeneaua Hazard, are mari șanse să ajungă într-o bună zi într-o poziție cheie, să ne decidă nouă, tuturor, viitorul. Să fie un soi de șef la Finanțe, să ajungă șeful Poliției Rutiere sau, Doamne-ferește, să devină primar al Galațiului.