Angajații firmei de pază WBC Galați au dezertat în masă la Bidepa București, companie care va prelua paza Combinatului (Arcelor Mittal Galați), începînd cu 1 iulie 2015. Și este de înțeles mișcarea făcută de foștii angajați ai WBC Galați. Un agent de pază al WBC Galați avea salariul minim pe economie, undeva la 750 de lei lunar, bani în mînă, dar putea lucra și pînă la 240 de ore pe lună. Mult, extrem de mult, mai rău decît la ocnă. Programul de lucru al unui agent WBC care asigura paza Combinatului era următorul: două zile de dimineață (7.00 – 19.00), apoi două zile de noapte (19.00 – 7.00), după care beneficia de două zile libere. Vă dați seama, după prima tură de noapte, cînd ieșea din serviciu la ora 7 dimineața, un agent WBC care asigura paza Combinatului avea de parcurs Vaiductul pe jos (dacă scăpa Convenția), după care, la ora 19.00, în aceeași zi, trebuia să fie în post. Și trebuia să fie fresh, de parcă nu ar fi ieșit din tura de noapte.
Așa și-a ținut WBC angajații ani de zile. Security WBC Galați și-a plătit în mare parte agenții de pază din Combinat cu salariul minim pe economie (aproximativ 750 de lei net), dar i-a pus la muncă chiar și 240 de ore lunar, dacă nu și mai mult. Nu știu ce naiba a făcut ITM Galați în tot acest timp, poate o să avem timp să deslușim și această dilemă. Cel mai probabil, angajații WBC erau (încă sînt) pontați mult mai puțin, ca să nu fie loc de reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Iată că preluarea contractului de pază și protecție a Combinatului de către firma Bidepa din București a adus și o veste bună pentru foștii salariați ai WBC Galați, care între timp au ales să se trecă la Bidepa. Începînd de la la 1 iulie 2015, cei care vor asigura paza Combinatului vor lucra în sistem 12 cu 24 și 12 cu 48. Adică, dacă un agent intră în tură la 7 dimineața, iese din serviciu după 12 ore, la 7 seara. Stă apoi 24 de ore acasă și intră alte 12 ore în post. După care este liber timp de alte 48 de ore. Pentru foștii agenți WBC, care între timp s-au înregimentat la Bidepa, asta înseamnă o reducere semnificativă a timpului de lucru, undeva la 170 de ore lunar. Adică, dacă tot nu cîștigă mai mulți bani, măcar să nu mai fie țintuiți la fel de multă vreme în post, la serviciu.
De ce au fugit agenții WBC la Bidepa. Condițiile inumane oferite de WBC
-->