Fix pe 8 martie, am aflat o știre interesantă despre o femeie din vecini. Mai precis despre o doamnă de 59 de ani din municipiul Brăila care a fost condamnată la închisoare pentru evaziune fiscală. Pînă acum, nimic deosebit: sunt pline tribunalele țării de infractori de sex masculin, feminin și neutru. Potrivit jurnaliștilor brăileni, duduia și-a îmbogățit cazierul pentru că a uitat să declare o chirie. Timp de 5 luni, în anul 2015, ea a închiriat, fără contract, o casă contra sumei de 300 de lei/lună. Specialiștii ANAF și-au suflecat mînecile și au calculat un prejudiciu realizat la bugetul de stat de 290 de lei, reprezentînd impozite pe veniturile din chiria de 300 de lei plus contribuția de asigurări sociale de sănătate.
După ce a fost pîrîtă de vecini, femeia a dat explicații polițiștilor iar anul trecut dosarul a ajuns la Tribunal. De curînd, a venit și sentința definitivă: acuzata a primit 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, plus 60 de zile de muncă în folosul comunității. Spre deosebire de colegii de evaziune din high life, brăileanca și-a recunoscut greșeala și a achitat prejudiciul de 290 de lei.
Unde-i lege, nu-i tocmeală. Să o legăm pe nenorocita care a înșelat statul, să o dăm cu capul de pereți, să o gădilăm în talpă și să nu o lăsăm să se uite la televizor 5 ani, dacă așa scrie la lege. Totuși avem o nedumerire, una de cetățean. Dacă o duduie este pedepsită la închisoare și muncă în folosul comunității pentru 290 de lei, ce pedeapsă ar trebui să primească șmenarii din politică și afaceriștii care se laudă cu prejudicii cît bugetul unui stat din Africa? Dar pe alde „noaptea ca hoții” care voiau să-i facă scăpați pe escrocii de milioane de euro cum să-i pedepsim? Cum sună acum pragul de 200.000 de lei propus de CIordache pînă la care furăciunea din administrație (abuzul în serviciu) era acceptată în comparație cu pedeapsa cu închisoarea pentru 290 de lei? Pe brăileancă o să o vedem în uniformă prestînd în folosul comunității, dar pe adevărații șmenari îi urmărim la televizor în costume scumpe, vorbind despre justiție, democrație și drepturile omului. Și ar mai fi o nedumerire, de data asta de contribuabil. Dacă băieții de la ANAF greșesc și neîndreptățesc un contribuabil, care este pedeapsa? De exemplu, dacă greșesc atunci cînd stabilesc o poprire pe veniturile unui salariat și nici nu se grăbesc să înapoieze banii, cine dracu se duce în salopetă la plantat panseluțe? Dar despre chestia asta o să vă povestim curînd.
Culmea evazionismului: o femeie a fost condamnată la închisoare pentru un prejudiciu de 290 de lei
-->