Copii morți și statistici inexistente în sistemul de protecție al copiilor din România
Copii morți în grija statului. Nimeni nu vrea să audă sau să vorbească despre ei. Cine ține evidența copiilor morți în sistemul de protecție a copiilor în România?!
În mass media au apărut articole privitoare la decesele copiilor aflați în sistemul de protecție românesc. Dar instituțiile responsabile n-au reacționat în niciun fel. Considerăm că e un subiect unde trebuie făcută puțină lumină. Până la urmă acești copii, pe care statul cu mândrie susține că îi crește și educă sunt problema noastră, a tuturor.
Conform unui articol publicat în newsweek.ro, în perioada 2013-2017 au murit 362 de copii aflați în grija statului.
Nimeni nu a vorbit despre ei, nimeni nu a explicat cum au murit acești copii, ce s-a întâmplat cu ei. Statul este într-o muțenie totală în ceea ce privește moartea acestor copii, de parcă ei nu ar fi existat niciodată, decât ca număr în centrele de plasament.
Am adresat astfel o solicitare către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională perntru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții în ceea ce privește numărul de copii care au murit în sistem. Ba, mai mult, am dorit să aflăm o statistică pe județe, precum și cauzele care au dus la moartea acestor copii.
Răspunsul celor de la ANDPDCA a fost cel puțin halucinant. Îl prezentăm așa cum a fost el formulat:
”
Cine ține evidența copiilor morți în sistemul de protecție ?
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului ne spune, fără nici un dubiu, că ei nu au habar câți copii au murit în sistemul de protecție.
Nici nu sunt interesați, de altfel, invocând, într-un absurd de neînțeles, că ei nu sunt furnizori de servicii sociale. Prin urmare nu lucrează direct cu beneficiarii sistemului de protecție.
Denumirea instituției însă este: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului. Cum protejează aceasta instituție copiii din sistem atât timp cât nu lucrează direct cu ei, așa cum afirmă? Ce rol are asceastă instituție, până la urmă?
Cum să nu aibă informații despre soarta copiilor din sistem? Cine trebuie să știe atunci, dacă nu tocmai instituția care, după titulatură, se ocupă cu protecția drepturilor copilului?
Copiii morți în grija statului aveau dreptul la viață? S-a îngrijit cineva din ANDPDCA ca viața lor să fie protejată? Greu de crezut, atât timp cât instituția habar nu are câți copii au murit în grija statului și nici în ce condiții!