DGASPC Galați declară zero copii dispăruți din centre, Poliția îi contrazice cu cifre!
Fapt! 37 de copii au dispărut din casele de tip familial ale DGASPC Galați
Articolul de față continuă seria de investigații începută aici și continuată aici și își propune să lămurească misterul copiilor care dispar din centrele de protecție ale statului român.
Așa cum scriam cu mai puțin de două săptămâni în urmă am adresat o solicitare către DGASPC Galați și una către IPJ Galați, vizând același subiect.
Copiii dispăruți din sistem sunt responsabilitatea directă a DGASPC. În a căror îngrijire se află și care raportează către Poliție dispariția lor (când e cazul).
Din răspunsurile primite de la DGASPC Galați ni se spune cu subiect și predicat, semnătura și stampilă că nu este cazul. Că nu le-a dispărut niciun copil în anii 2022 și 2023. Cu alte cuvinte, în această perioada nu au raportat către Poliție nicio dispariție a vreunui minor aflat în centre.
Cităm din răspunsul formulat de Protecția Copilului Galați, semnat de Aurelia Chebac, Șef Serviciu management de Caz pentru Copiii din Sistemul de Protecție Specială:
Menționăm că nu au existat copii beneficiari de măsură de protecție declarați dispăruți nici în perioada 2022-2023. (DGASPC)
Din punct de vedere al Protecției Copilului Galați niciun copil nu a dispărut din sistem și nu a fost declarat dispărut. Până aici, toate bune, motiv de bucurie.
Numai că poziția Poliției la aceeași întrebare are un cu totul alt răspuns. IPJ Galați spune clar și fără umbră de îndoială că există astfel de cazuri, ba chiar ne detaliază cu cifre aceste dispariții.
Cităm răspunsul Poliției, așa cum a fost acesta transmis redacției Antidotul:
În perioada 2022-2023 au fost 48 de sesizări cu privire la plecări voluntare a minorilor aflați în sistemul de protecție a DGASPC Galați, după cum urmează:
-8 minori care se aflau plasați în grija unor asistenți maternali
-3 minori aflați în plasament familial
-37 de minori aflați în sistem de protecție aparținând DGASCP Galați, în case de tip familial. (IPJ Galați)
Concluzia e simplă: 37 de copii au dispărut din casele de tip familial.
Cine ar fi trebuit să anunțe dispariția acestora, dacă nu șefii de centre, personalul DGASPC? Poliția nu face singură inventarul copiilor din casele de copii. Cineva de la aceste centre trebuie să îi anunțe când un copil dispare. Și atunci, cum este posibil ca Protecția Copilului, în răspunsul formulat, să declare zero copii dispăruți?
O încercare nereușită de a ascunde aceste aspecte? Cum să fie denumită modalitatea de a încerca să ne ascundă adevărul Protecția Copilului, mai ales într-o chestiune atât de importantă? Cei ce au semnat răspunsul către redacția Antidotul nu au cunoștință de aceste dispariții ori încearcă se le ascundă?
Greu de crezut, întrucât răspunsul este semnat inclusiv de directorul instituției, Manon Cristoloveanu. Cum ar putea un director de instituție să nu știe că lipsesc 37 de minori din centrele de plasament?
Unde sunt acești copii? Ce fel de sistem de protecție avem la Galați , de încearcă să ascundă probleme foarte grave, cum ar fi dispariția copiilor din casele de copii?