În Galați nu s-a mai construit o creșă de mai bine de 25 de ani. Dimpotrivă, s-au închis pe capete, căci înainte de 1989 erau cel puțin 2-3 creșe în fiecare cartier din Galați. Practic, în acest moment, la o populație de 260.000 de locuitori, orașul Galați dispune doar de două creșe mari și late. Una în Țiglina 1, în spatele Palatului de Justiție, și cealaltă în cartierul Dunărea, lîngă Scoala nr. 29. Capacitatea acestor două creșe, potrivit datelor furnizate de Primăria Galați, este de 148 de locuri. Așadar, cam 74 de copilași în fiecare creșă (cu precizarea că Primăria Galați alocă lunar 270 de lei pentru fiecare copil). Bun, și restul copiilor, de pînă la 3 ani, vîrstă la care sînt primiți la grădiniță, cu cine stau? Cu bona, nu-i așa? Iar părinții care nu își permit să plătească bonă pentru copil, ce fac? Îl duc la bunici, așa este? Ok, dar cei care nu au bunici (sau au, dar sînt bolnavi), ce soluții au? Păi, o primă soluție ar fi să se pună pe lista de așteptare, poate-poate se eliberează vreun loc în cele două creșe din Galați. Conform datelor oferite de purtătorul de cuvînt al Primăriei Galați, Mihai Costache, în acest moment există nu mai puțin de 61 de copii pe lista de așteptare, copii care nu au mai prins loc la una din cele două creșe din municipiul Galați.
Se va mai face o creșă în Galați, dar nu se știe cînd anume
Situația este gravă, pentru că nici unul din primarii care au condus Galațiul, în ultimii 23 de ani, nu s-a gîndit să investească în educație, să se ocupe și de soarta nou-născuților, de problemele cu care se confruntă părinții acestor copilași. L-am întrebat pe Mihai Costache dacă Primăria Galați (mă rog, noul primar Marius Stan) are în plan, măcar pe termen mediu, construirea de creșe. Mihai Costache mi-a spus că da, primăria are în vedere acest aspect, în sensul că s-au făcut deja discuții pentru construirea unei (una bucată!) creșe, probabil la anul sau peste doi ani. “Deocamdată va trebui să facem un studiu de fezabilitate, să vedem exact unde anume trebuie construită creșa. Asta va dura cam 2-3 luni. Apoi va trebui făcut proiectul, iar în final trecem și la faza de execuție. Da, este nevoie de creșe, pentru că, de exemplu, în cartierul Dunărea sînt luate în evidență în acest moment 420 de gravide aflate în trimestrul al doilea de sarcină. Altfel spus, peste doi ani aceste femei s-ar putea să aibă nevoie să își dea copii la creșă, iar locurile, după cum se știe, sînt puține în acest moment”, a precizat purtătorul de cuvînt al Primăriei Galați, Mihai Costache.
La Cluj-Napoca, tocmai a fost inaugurată a 15-a creșă
Înțelegem cu toții că orașul Cluj Napoca este mult înaintea Galațiului. Nici nu încercăm să punem semnul de egalitate între două municipii reședință de județ. Dar, să fim serioși, scorul la creșe (15-2 în favoarea Clujului) este absolut jignitor pentru Galați. De parcă Galațiul nu ar fi al șaselea oraș ca mărime din România, ci un biet cătun uitat de lume. Știți ce a declarat ieri primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care este în continuare antipatizat de mulți de pe vremea cînd a fost prim ministru? Iată declarația lui Boc, luată cu copy/paste de pe Mediafax: “Anul viitor (în 2014 – n.a.) vom reuşi să acoperim toate solicitările care există în Cluj-Napoca pentru locuri în creşă, astfel încît mesajul meu către clujeni este «faceţi copii», că Primăria Cluj-Napoca se preocupă de asigurarea locurilor din creşe. Am investit foarte mulţi bani în ultimii ani în creşe moderne, europene. Obiectivul nostru este să depăşim Bucureştiul în materie de calitate a actului educaţional, de la preşcolar pînă la universitar, şi să devenim cel mai bun oraş din ţară în materie de educaţie preuniversitară”.
Zilele trecute, Primăria Cluj-Napoca a inaugurat a 15-a creșă, urcînd la 1.000 numărul locurilor disponibile pentru copilașii din oraș. Noua creșă, care a primit numele “Castelul fermecat”, are o capacitate de 72 de locuri și a costat 828.000 de lei. Adică vreo 200.000 de euro, fix cît două gale de box în care a boxat sau urmează să boxeze Cristian Hammer Ciocan, pe banii alocați cu generozitate de Primăria Galați.