Galațiul s-a aliniat rapid la legislația care permite orașelor și municipiilor să aibă city manager sau administrator public, cum i se mai spune acestuia. Teoretic, decizia de a angaja sau nu un city manager stă la mîna primarului ales. De exemplu, municipiul Cluj Napoca putea să aibă city manager încă din 2008, atunci cînd fostul primar al Galațiului i-a făcut imediat loc în schemă city managerului Florin Popa, de la PSD. Însă, Clujul a refuzat să angajeze pe bază de contract un city manager, negăsind oportună pentru comunitate o astfel de funcție, și nu am auzit să fi stagnat orașul din cauza lipsei administratorului public. Abia în 2016 Clujul a intrat în rîndul lumii, acceptînd să își ia și un city manager.
Galațiul a avut pînă acum trei city manageri: Florin Popa, între 2008-2012, Aurel Vlaicu între 2012-2016 și în prezent Marius Humelnicu. De numele primilor doi (Popa și Vlaicu) nu se leagă absolut nici un proiect măcar de nivel mediu, ei dovedindu-se doar niște simpli atîrnători la banul public, indivizi care vin la serviciu doar ca să aibă de unde lua leafă. Dar să îi lăsăm pe Popa și Vlaicu, căci ei sînt istorie, și să ne concentrăm un pic atenția asurpa actualului city manager, Marius Humelnicu. Fost fotbalist de nivel județean, Humelnicu a ajuns city manager pe linie de partid (PSD). Humelnicu pare cel mai slab pregătit dintre toți cei care au ocupat această funcție în trecut, la Galați. Nici pînă în ziua de azi, Humelnicu nu a fost în stare să prezinte un draft, o schiță cu privire la proiectele pe care are de gînd să le implementeze în mandatul său de city manager. Individul e o fantomă. Nu apare decît rar în public și pare din alt film. Nu își face public salariul și nici declarația de avere. El e șmecher, iar primarul Ionuț Pucheanu cumva complice, pentru că nu îl trage de urechi ca să intre în legalitate.
Fantoma Humelnicu
Primarul Pucheanu are posibilitatea legală să facă public contractul de management al city managerului Humelnicu. Adică, să spună cu ce anume se ocupă Humelnicu și dacă i-a delegat sau nu atribuții. De exemplu, la Brașov, city managerul coordonează şi răspunde de activitatea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, Serviciului Public Local Salvamont, Poliţia Locală, precum şi a următoarelor compartimente din structura aparatului de specialitate al primarului, respectiv, Serviciul Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial din cadrul Direcţiei Arhitect Sef, Serviciul Amenajare Drumuri Publice şi Siguranţa Circulaţiei, Compartimentul Administrare Parcări, Serviciul Urmărire Contracte, Salubrizare şi Deszăpezire, Compartimentul Transport şi Monitorizare. Altfel spus, city managerul de la Brașov poate fi tras la răspundere pentru ceva, oricare ar fi acest CEVA. La Galați, Humelnicu are tot atîta treabă în primărie cîtă are un maidanez de prin Țiglina 2. Nici măcar atribuții de viceprimar, de ajutor de cîine lup nu pare să aibă, căci asta ar fi probabil deja prea mult pentru cît ar putea duce el.