Cum circulăm? O întrebare importantă care îi frămîntă pe şmecherii din administraţie, mai ales atunci cînd bagă în viteză limuzinele lor de jdemii de euroi.
Culmea e că singurii care nu sînt întrebaţi sînt chiar cei care merg ghemuiţi cu caşcarabetele şi scot cîte zece mii din buzunar la fiecare călătorie. E necesar? Le place? Le convine? În Galaţi transportul public e totolici, iar evaziunea din transportul privat e mai mare chiar şi decît nesimţirea şoferilor de maxi-taxi.
Soluţia placentată de autorităţi se va cristaliza după licitaţia care stă să vină. Dar chiar şi aşa interesele şi şpăgile care se scurg de prin prejurul acestei afaceri sînt atît de mari, încît să se încalce legea fără nicio problemă. Şi ca să nu trebuiască să mă credeţi pe cuvînt, iată cîteva exemple din legislaţie:
1. OU 109/2005 la art. 1, al. 3 face clar distincţia între autobuz şi microbuz în sensul că autobuzul trebuie să fie “conceput şi construit pentru transportul de persoane pe scaune şi în picioare”.
2. La art. 49, al. 3 se specifică “transportul rutier de mărfuri şi/sau persoane se efectuează numai cu vehicule rutiere destinate prin construcţie tipului respectiv de transport”.
3. Legea 448 din 18 decembrie 2006 – privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede adaptarea tuturor mijloacelor de transport aflate în circulaţie, pînă la 31 decembrie 2010. Cu ce maşini vor funcţiona transportatorii de la 01.01.2011 avînd în vedere că maxi-taxiurile actuale nu au fost concepute cu rampă pentru handicapaţi? De ce nu au fost introduse aceste condiţii la licitaţie?
Sînt foarte curios cum o să răspundă domnii de la Primărie la aceste jenante încălcări de lege?