Situl arheologic Tirighina Barboși vede luminița de la capătul investiției. Pe post de vestitori ai primăverii sunt pubelele, mobilierul și stingătoarele de incendii pe care Primăria vrea să le cumpere.
Începem, pe dos, cu concluzia. Dacă Primăria Galați cumpără pubele mobilier urban și stingătoare de incendii pentru complexul arheologic înseamnă că investiția se apropie de final. Municipalitatea organizează licitație și a publicat un mesaj pe portalul său.
„Furnizare Set europubele colectare selectivă la obiectivul Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina Barboși. Furnizare stingător incendiu la obiectivul Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina Barboși. Obiectul achiziției: Furnizare, instalare și montare mobilier la obiectivul Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina Barbosi”. (Primăria Galați)
Situl arheologic Tirighina Barboși: monument de importanţă naţională
V-am mai spus-o, așa că repetăm: situl arheologic de la Tirighina-Barboşi este un fel de sandwich arheologic și istoric. Castrul roman de la începutul primului mileniu este construit peste o veche aşezare dacică care este aşezată peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte de 400.000 de ani
Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos şi unicul monument de importanţă naţională din judetul Galaţi. Ca să bage complexul în circuitul turistic local și național, Primăria investește peste 3 milioane de euro, de la domnii europeni.
În complex au fost construite alei de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber. Turnul din interior, care este unic în sud estul Europei, a fost și el pus în valoare, lângă câteva case din secolul II care au fost restaurate. În muzeu vor fi monezi, vaze și alte obiecte găsite în timpul săpăturilor arheologice.