Da, el este cel mai șmecher din Galați. Habar nu am cum îl cheamă, dar văd că se descurcă. Pe cont propriu, fără să întindă mîna aiurea. Nu îi pasă de primarul Dumitru Nicolae, de alianțele pentru primărie, de dezvoltarea durabilă a orașului sau de faptul că Oțelul a luat titlul de campioană. El este cetățean al orașului european Galați, unde civilizația este la ea acasă.
Mă întreb de ceva vreme ce dracu fac băieții (țigani, de regulă) ăștia cu pet-urile pe care le înghesuie în niște saci imenși, care apoi sînt urcați în căruță? Cît naiba le ia să strîngă un asemenea munte de pet-uri, unde le duc și cîți bani își iau pe ele? M-am documentat un pic și am aflat următoarele: pentru un kilogram de pet-uri, țiganii primesc 7 lei (70.000 de lei vechi) de la centrele de colectare. Și am înțeles că țiganii pleacă la adunat pet-uri înainte să se lumineze, undeva la 4 dimineața. Trebuie să ajungă la pubele înaintea mașinilor de la Ecosal, să înhațe ei primii pet-urile. Iată cum, la Galați, colectarea selectivă a gunoiului funcționează perfect, și asta nu de ieri, de azi. Și funcționează fără ca autoritățile să fi mișcat un deget, în ciuda acelui proiect ISPA-gunoi, care se tot implementează de vreo trei ani la Galați, dar nu e operațional nici în ziua de azi.
Un ban grămadă
Cît să cîntărească un astfel de sac, cum este cel din poza de mai sus? Să aibă oare 30 de kile? Posibil să aibă și mai mult, în funcție de cît de bine au fost turtite (presate) pet-urile înainte de a fi introduse în sac. Păi, dacă sacul ar cîntări 30 de kile, transformați în bani ar însemna 210 RON. Ceea ce nu-i deloc puțin pentru o zi de muncă. Cîți dintre voi cîștigați 2,1 milioane de lei vechi pe zi? E drept, țiganul din imagine s-ar putea să nu mai aibă același noroc a doua zi, la adunat pet-uri. S-ar putea să vadă că i-au luat-o alți țigani înainte la containere, iar el să umble trei cartiere pentru două kile de pet-uri, adică să fac doar bani de pîine și-un pet de bere, pe care a doua zi să îl turtească la el în curte și să îl înghesuie tacticos în sac, transformîndu-l în bani.