A tot fost invocată, în ultimele zile, metoda folosită de municipalitatea din Brăila, care le-a oferit bani brăilenilor racordați la sistemul centralizat pentru a-și monta centrală termică de apartament. Este adevărat, la Brăila, primăria a alocat fonduri pentru cetățenii aflați sub contract cu CET, însă acest model nu poate fi aplicat și la Galați. Iar asta dintr-un motiv cît se poate de simplu: la Brăila a fost vorba despre o recompensă financiară acordată doar cetățenilor cărora CET nu mai dorea (putea) să le furnizeze servicii întrucît aceștia erau izolați (cîte 2-3 apartamente) în scări de bloc unde majoritatea locatarilor renunțaseră de ani de zile la sistemul centralizat. În schimb, la Galați, municipalitatea vorbește despre închiderea în întregime a sistemului centralizat (Calorgal, via Electrocentrale) și acordarea de bani pentru aproape 36.000 de apartamente. În anul 2012, Primăria Brăila a acordat în premieră un ajutor financiar unui număr de 209 de proprietari de apartamente din zona Progresul-Vidin, pentru a-și monta centrale termice pe gaz metan. În acest caz putem vorbi despre o debranșare forțată, căci Primăria Brăila (via CET Brăila) a concluzionat că e prea scump să le mai dea oamenilor căldură și apă caldă în sistem centralizat, preferînd să îi „despăgubească” decît să îi mai aibă de clienți.
Programul „Prima centrală” anunțat de Pucheanu = 10.000 de lei pentru fiecare proprietar
Fiecare proprietar de apartament a primit suma de 1800 de lei pentru a-și monta centrală termică. Banii au fost acordați numai locatarilor bun platnici, iar oamenii au trebuit să aducă în termen de 30 de zile dovada (chitanțe, facturi, devize) că au cheltuit banii pentru achiziționarea unei centrale termice, nu pe băutură sau la păcănele. Acest sistem de debranșare forțată a continuat și în 2013, cînd alți 700 de proprietari de apartamente au fost despăgubiți cu 1800 de lei de căciulă. În acest caz a fost vorba în special de apartamente situate în blocuri cu grad mare de debranșare, din cauza restanțelor mari acumulate de restul locatarilor.
La Galați, primarul Ionuț Pucheanu a vorbit pe Facebook despre acordarea unor sume consistente de bani tuturor clienților bun platnici ai Calorgal pentru ca aceștia să își pună centrale termice pe gaz metan, după ce sistemul centralizat va fi declarat mort și îngropat. Așadar, dacă la Brăila primăria a dat bani unui număr restrîns de proprietari de apartamente (1000 de persoane), la Galați se are în vedere despăgubirea a nu mai puțin de 36.000 de oameni. De asemenea, în timp ce la Brăila primăria a acordat 1800 de lei cetățenilor, la Galați primarul Pucheanu a spus că primăria ia în calcul acoperirea tuturor cheltuielilor pe care le presupune montarea unei centrale termice de apartament. Asta înseamnă 3.500 de lei costul centralei, 2.500 de lei țevăraia din polipropilenă – PP, 1.500 de lei costul caloriferelor și 2.500 de lei dosarul cu toate avizele, inclusiv proiectul pentru configurarea rețelei de gaz. În total, ar fi vorba cam de 10.000 de lei dați de Primăria Galați pentru fiecare proprietar aflat acum în sistemul centralizat (Calorgal). De unde va lua Primăria Galați atîția bani (din bugetul de investiții?!) și cum anume va fi implementat programul „Prima centrală”, iată doar două întrebări la care opinia publică așteaptă răspunsuri din partea primarului Ionuț Pucheanu.