Deşi BOR a ieşit din comunism şifonată rău (nu are rost să reiau aici numeroasele cazuri de prea înalţi, prea sfinţi şi prea fericiţi care s-au tot şuşotit cu securitatea şi băieţii şmecheri din vechiul regim) nu a durat mult şi alianţa cu noua putere (indiferent de culoarea politică) s-a sudat parcă şi mai bine.
În momentul de faţă în România sînt peste 17.000 de preoţi şi aproape 20.000 de angajaţi neclericali. În 2008 aceştia au primit, de la bugetul de stat, salarii în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, iar în 2009 suma s-a dublat la 100 de milioane de euro. Şi asta este doar ceea ce este la vedere. Dar sfînta şpagă, cutia milei, comerţul cu lumînări, icoane, etc., cu ele cum rămîne? Cînd aţi primit ultima oară chitanţă de la un preot?
Poate fi taxarea BOR o soluţie din criză? Nu ştiu. Habar nu am, dar întrebările astea îmi par pertinente.
Băsescu explica în stilul lui demagogic cum că: “toate veniturile trebuiesc impozitate!” Boc & portocaliii mai au puţin şi impozitează şi pensiile. În atare condiţii, nu ar fi totuşi normal ca şi preacinstiţii slujitori ai BOR să de Cezarului ce este al Cezarului? Ei nu trăiesc tot în ţara asta?
Sincer să fiu, nu prea înţeleg frenezia cu care se tot construiesc biserici după ’89. Nu că bisericile în sine ar fi ceva rău sau că nu ar avea rolul lor. Dar chiar nu vede nimeni că sînt prea multe biserici şi prea puţine spitale şi şcoli? În ultimii 20 de ani, s-au ridicat 4.000 de biserici, adică aproape 200 pe an. Numărul de şcoli a scăzut continuu, iar de spitale nici nu are rost să vorbim. Are cineva senzaţia că o să ajungem să credem mai mult în Dumnezeu dacă o să avem mai multe biserici decît spitale sau şcoli?
Dincolo de toate cele scrise mai sus, consider că Biserica are rolul ei. Social şi spiritual. Păi indiferent de corupţia şi evaziunea care există în sînul Bisericii care dintre noi ar dori să aibă un copil nebotezat, o înmormîntare sau o nuntă fără binecuvîntarea preotului?
Ar trebui impozitată sfînta şpagă a BOR?
-->