Tot au mai nou autoritățile gălățene obsesia topurilor, iată că am ajuns pe primul loc în țară și la capitolul sănătate. Din păcate, într-un clasament negativ: 1.433 de salariați ne lipsesc din sistem. Statistic, avem doar doi angajați, acolo unde ar trebui să fie trei.
O analiză făcută de Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România ne arată cum pandemia ne găsește cu spitalele golite de specialiști. La nivel național, avem o lipsă de 40.000 de angajați. În cazul județului Galați, cu aproape 1.433, prindem detașat primul loc, urmați de Mehedinți (946 salariați) și Iași (834). Nu vorbim doar de cadre medicale, ci și de angajați absenți din tot felul de alte departamente.
Ponderea deficitului de personal, în cazul județului nostru, este de 35%, doar la Mehedinți fiind mai mare – 42%.
Cât privește unitățile de boli infecțioase, primul bastion în calea Coronavirusului, aici ne mai trebuie 698 de angajați în întreaga țară. În cazul unității din Galați, vorbim de minus 29 de oameni, respectiv 12% din cât ar fi trebuit să fie.
Dacă nu are cine să ne îngrijească, se pare că vom avea totuși fonduri, Consiliul Judeţean Galați alocând azi 15 milioane de lei pentru achiziţionarea de echipamente medicale şi materiale sanitare.
Banii au fost distribuiți către Spitalul de Boli Infecţioase – 7,3 milioane de lei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă – 6,8 milioane de lei iar Spitalul de Pneumoftiziologie – 870.000 de lei.
Conform declarațiilor făcute de Costel Fotea, președintele CJ Galați, la Spitalul de Boli Infecţioase ar urma să se cumpere în regim de urgenţă 20 de paturi pentru terapie intensivă, 20 de ventilatoare pentru respiraţie artificială, 20 de monitoare funcţii vitale, 40 de injectomate, staţie de oxigen, staţie de aer comprimat, ekg mobil, aparat de ventilaţie mobil şi aparat RX mobil. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi s-au alocat bani pentru 36 de aparate de ventilaţie şi a 20 de monitoare de funcţii vitale de către, iar pentru Spitalul de Pneumoftiziologie s-au alocat fonduri suplimentare pentru încă 15 concentratoare de oxigen, precum şi pentru achiziţionarea de materiale sanitare.
Până la viitorul roz care le așteaptă, unitățile medicale gălățene se confruntă în prezent cu serioase probleme legate de materialele de protecție. Consilierul local Onuț Atanasiu atrăgea atenția că la Spitalul Clinic Obstetrică – Ginecologie ”Buna Vestire” (din subordinea municipalității) nu mai există dezinfectant pentru mâini. Printre produsele de strictă necesitate solicitate de mai multe zile și nelivrate se numără săpun lichid, halate chirurgicale impermeabile, ochelari de protecție, măști FPP3, măști cu elastic în trei straturi, mănuși chirurgicale, mănuși neopren.
Analiza Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România o puteți citi aici: https://solidaritatea-sanitara.ro/covid/live/deficit/?fbclid=IwAR2rOL4YsWqu70hFKazwy2evA301yIjTIrisxLgRloK1mDF7lQckNqcvQbE