Pădurile României sunt unul din bunurile cele mai de preț ale țării noastre. Până nu demult înțesată cu ultimele păduri virgine ale Europei, România pierde, pe zi ce trece, din ce în ce mai multe hectare, munții noștri rămânând goi.
Camioane întregi de lemn „fug” pe sub ochii închiși ai autorităților, în timp ce puținii activiști sau oameni onești, angajați pentr a păzi aceste păduri, sunt agresați verbal, bătuți sau chiar uciși, după cum bine ne amintim cazul pădurarului omorât la datorie.
Așa nu mai merge! Afaceri mai mici sau mai mari se derulează sub ochii noștri și sub nasul autorităților, cele care ridică din umeri de fiecare dată când, în presă sau pe vreun cont izolat de socializare, apar imagini grăitoare ale furtului de lemn.
Avem nevoie de DNA-ul Pădurilor ACUM!
La sfârșitul lunii septembrie a acestui an, Curtea Constituțională a României admitea obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvern în luna iunie. Cu toate că legea DNA-ului Pădurilor și Mediului fusese adoptată în Parlament, la inițiativa parlamentarilor USR și votată de absolut toate partidele, în afara unuia. Am criticat, la momentul respectiv, decizia CCR, așa cum o facem și acum! Țara noastră are nevoie urgentă de o instituție care să pedepsească astfel de ilegalități.
Investigațiile jurnalistice, studii și rapoarte ale unor instituții oficiale și independente, reacțiile Comisiei Europene și multiplele situații de infringement în care este implicată România vorbesc despre distrugeri de mediu uriașe și un fenomen considerabil de infracționalitate care nu se reflectă în numărul de dosare ajunse în instanță. Practic, volumul de lemn recoltat fără acte din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de infracțiuni la regimul silvic trimise în instanță s-a redus între 2016 și 2019 cu aproape 50%.
Mai mult decât atât, sărăcirea pădurilor are efecte adverse și asupra sănătății cetățenilor. Fără păduri, calitatea aerului se deteriorează, după cum bine știm. În țara noastră, aproximativ 25.000 de persoane își pierd anual viața din această cauză, poluarea fiind factorul decisiv în dezvoltarea unor afecțiuni respiratorii asociate.
Să nu uităm că România a fost recent condamnată la Curtea Europeană de Justiție pentru poluare sistematică.
Impactul bugetar al furtului de lemn
Țara noastră pierde anual aproximativ 1 miliard de euro din activitățile ilegale de sustragere a lemnului din păduri și riscăm, din nefericire, să plătim 200.000 euro pe zi pentru cele 14 dosare active împotriva României, legate de gropile de gunoi neconforme, calitatea precară a aerului, etc!
Alianța USR PLUS nu va renunța la acest proiect atât de benefic țării noastre! Nu ne permitem să pierdem timpul, astfel că vom lupta cu toate puterile noastre pentru ca DNA-ul Pădurilor și Mediului să devină realitate!
Votați candidații Alianței USR PLUS la alegerile parlamentare din 6 decembrie! Poziția 3, pe toate buletinele de vot din județul Galați.
Acest material a fost comandat de partidul Uniunea Salvați România filiala Galați (parte a Alianței USRPLUS) și realizat de operatorul economic VIDEOFLOW EXPERT SRL. Cod mandatar financiar: 11200021.