Dacă vrei să câștigi, trebuie în primul rând să joci, spune principala regulă a oricărei competiții. În mod absolut bizar, USR – PLUS a ales să nu participe la alegerile din mai mult de jumătate din comunele județului, fapt ce a permis scoruri bune celor de la PSD și PNL.
Rezultatul de aproximativ un procent obținut de Alianța USR – PLUS în afara municipiului Galați are o explicație: pur și simplu, alianța nu a înscris în competiție primari sau consilieri locali. Și pe unde, totuși, a făcut-o, rezultatele au fot în general atât de proaste, că mai bine nu o făceau.
Matematic vorbind, la scrutinul de duminică, din partea acestei alianțe au putut fi votați doar 28 de candidați la primărie și Consiliile din localitățile respective, în condițiile în care județul Galați numără 61 de comune.
Din puținii trecuți pe liste, mulți s-au făcut de Cascadorii Râsului. La Berești Meria, de exemplu, candidatul Iulian Blănaru a obținut 0 (zero) voturi din 220 valabil exprimate în secția din satul Pleșa. În total a agonisit 44 de opțiuni din 1.317 exprimate, cu o medie de sub 8 voturi pe secție.
Contra-performanțe asemănătoare au avut Ionel Drăghici la Barcea (secții cu 4 și 8 voturi), Florin Pantazică din Ivești (secții cu 2 sau 5 voturi), sau Cristian Popescu din Tulucești (cu 5, 7, 8, 9, respectiv 10 voturi per secție)
Acolo unde a avut candidați puternici, Alianța a obținut și rezultate pe măsură.
Fostul liberal Silviu Zînică a arătat că omul sfințește locul și a obținut fotoliul de primar, câștigând detașat în trei din cele patru secții (la Cișmele, unde a prins poziția a doua, tot a strâns 28%). Tot aici, USR+ a câștigat și consiliul local, arătând că, dacă se vrea și ai cu cine, se poate.
Rezultate lăudabile au mai avut Gheorghe Ștefan, în Piscu, Alin Alexandru Popa în Valea Mărului și Florin Laurențiu Goga în Vânători. Toți candidații au încheiat pe a doua poziție, după PSD.
Legat de faptul că s-au aliniat doar 28 de candidați în loc de 61, am încercat să obținem niște explicații de la președintele USR, Bogdan Rodeanu. În spiritul transparenței și al dialogului, am avut parte doar de o netulburată tăcere. Motiv să revenim cu întrebările: de ce nu a avut USR-PLUS candidați la funcția de primar și consilieri locali din toate UAT-urile din județul Galați? Câte organizații are USR la nivelul comunelor din județul Galați și câți membri au acestea? Cum explicați faptul că în 26 de secții din mediul rural USR – PLUS a obținut zero voturi?
Până vom avea un răspuns, o ultimă informație: non-combatul a fost extins și la nivelul orașelor, respectiv n-au existat candidați în orașul Berești iar cei din Tg. Bujor sunt de poveste: Mihai Mugurel Popa a obținut 2,8% la primărie iar lista alianței a primit zero voturi în secția din satul Moscu, 3 voturi în Umbrărești și 4, la secția din grădinița Tg. Bujor. În total, un 2,28% de toată jena.