Primul tur al alegerilor electorale prezidențiale a fost cel mai slab infracțional electoral din istorie: la nivel național, incidentele au scăzut sub jumătate față de scrutinul similar din 2014. Chiar și așa, zona Galați – Brăila tot a ieșit în evidență cu cinci din cele 42 de infracțiuni cercetate acum în țară. Atât s-a putut.
Nu se mai dau găleți cu ulei și zahăr, nu se mai face turism electoral și nu se mai produc voturi la comandă cu „suveica”, dar tot se mai găsește câte unul să dea de treabă poliției cu prilejul alegerilor.
Conform informațiilor prezentate de Ministerul de Interne, de la deschiderea secțiilor de votare și până la finalizarea operațiunilor de vot au fost înregistrate 210 sesizări de posibile incidente electorale, cu aproape 30% mai puține față de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014. Deja jumătate din ele nu se confirmă.
Dintre cele 42 de posibile infracțiuni cercetate în prezent, trei sunt în Galați, și anume două situații în care alegătorii au votat fără a avea acest drept și una de violare a confidențialității votului. Alte două, în Brăila. Aici a fost prins un individ care deja votase și mai voia o dată, dar a fost dat de gol de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot. S-a ales cu dosar penal pentru infracțiunea de tentativă de fraudă la vot. Cel de-al doilea este cercetat pentru posibile infracțiuni circumscrise contextului electoral.
S-au dat și bani, dar nu la noi, ci la Constanța, unde au apărut informații potrivit cărora o persoană ar fi oferit bani președintelui unei secții de votare.
Până la acest moment, polițiștii au aplicat în toată țara 14 avertismente scrise și 16 amenzi în valoare de 17.200 lei, cu 30% mai puține sancțiuni contravenționale față de 2014.