Acum cîteva zile, primarul Ionuț Pucheanu publica, ca material publicitar, deci din bani publici, o scrisoare către gălățeni în care descria pe larg care ar fi marile realizări ale primului său an de mandat.
Adevărul e că metoda aleasă de edil pentru a-și prezenta primul an de mandat e destul de ciudată. În loc să țină o conferință de presă, edilul a preferat să livreze (doar publicațiilor agreate, gen Viața Liberă), repet ca material publicitar, o scrisoare lungă în care sînt enumerate realizările administrației Pucheanu.
Gestul primarului a fost criticat astăzi de George Sîngă, șeful PNL Galați, care a ținut să precizeze că de un astfel de bilanț s-ar fi rușinat pînă și un primar de comună.
Mai mult, Stîngă a dorit să-i reamintească actualului edil că este contestat penal, contestație înregistrată la Parchetul de lîngă Judecătoria Galați cu numărul 5680/P/2016, în urma gravelor nereguli sesizate de noi la alegerile locale de anul trecut, cînd cîteva zeci de mii de voturi nu au putut fi justificate.
Așa stînd lucrurile, nouă nu ne mai rămîne decît să vă prezentăm cum se vede primul an de mandat al lui Pucheanu din curtea liberalilor, evident, cu precizarea că acesta nu este un material publicitar. Lectură plăcută.
Performanțele uitate ale primarului contestat penal Ionuț Pucheanu
În această săptămână, pe banii noștri, Ionuț Pucheanu a publicat o scrisoare în care prezenta un bilanț de care i-ar fi fost rușine oricărui primar de comună. Din modestie sau uitare, multe din faptele primului an au fost omise și credem că ar fi păcat să nu fie menționate, dacă tot s-a ostenit să le facă.
În momentul în care a preluat mandatul de la Marius Stan, Galațiul avea rata șomajului de 8,6%. Acum, rata șomajului a urcat la 9%, mai mult de dublu față de nivelul național (unde era în aprilie 4,34%).
Biletul de transport în comun a ajuns să coste 2 lei, în loc de 1,5 lei.
Taxa de habitat a fost majorată la 67 de lei de persoană/an (față de 56 de lei în 2016).
Plătim 180,36 de lei (în loc de 44 de lei) pentru capturarea unui maidanez și 60,11 lei (față de 22 de lei) – transportul în adăpostul Ecosal şi examinarea de către un medic veterinar.
În aprilie anul acesta Primăria Galați a pus la bătaie 120.000 de lei pentru realizarea a două studii de fezabilitate privind punctele termice. Plus alți 120.000 de lei pentru a afla care sunt şi cât costă cele mai bune soluţii de încălzire a grădiniţelor, şcolilor, liceelor şi colegiilor din Galaţi. Alți 60.000 de lei pentru un studiul de fezabilitate pentru „Realizarea unei surse de producere şi distribuţie energie termică pentru cartierul Micro 19”. După ce tocmai se mai plătiseră 160.000 de lei pentru „Strategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi” și alți 75.000 de lei pentru un „Studiu strategie pentru alimentare cu căldură a municipiului Galaţi”
În plus, toamna trecută Pucheanu promitea că ”Micro 19 ar putea deveni primul cartier independent din punct de vedere termic, graţie unui proiect pilot”. În concluzie, după sute de mii de lei dați pe studii de fezabilitate, a decis să oprească furnizarea agentului termic. Apa rece deja era suspendată la zeci de mii de beneficiari din oraș.
S-au dat 1,3 milioane de euro pentru maternitatea de pe Chicoș. De patru ori mai mult decât ceruseră în urmă cu trei ani proprietarii de la Fundația Caritatea (350.000 de euro, și aceia în rate).
Pentru că nu a fost în stare să cheltuiască 100 de milioane de lei, bani împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Primăria Galați a fost obligată să achite penalizări de 200.000 de lei ”comision de angajament”. Și a mai făcut un nou credit, tot de 100 de milioane de lei.
Cât privește sprijinirea mediului de afaceri, în mandatul său, SC Navrom Centrul de Afaceri SRL a beneficiat de 150.000 de lei scutiri de impozit. Doar ea și nicio altă firmă, fie și a altor membri PSD.
Atractivitatea economică e dovedită și de numărul investitorilor străini care vin să facă afaceri aici. În martie, de exemplu, s-au înmatriculat în Galați nu mai puțin de două societăți cu capital străin. În total, au investit 2.200 lei, 519 dolari și 10 cenți plus 484 euro și 30 de cenți
Cât privește viitorul apropiat, gălăţenii vor plăti cu cinci la sută mai mult pentru apă rece şi canalizare. Cei care mai beneficiază de ele.
”Dacă ar fi pe teste de competenţă şi de performanţă, nu cred că ne-am afla aici”, declara Ionuț Pucheanu în septembrie 2016, la ședința Consiliului Local. Și a dovedit, într-un an de zile, că într-adevăr nu competența și performanța îl țin în fruntea orașului.