În fiecare an, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați are loc ceremonia de spălare a picioarelor. Și tot de fiecare dată, maestru de ceremonii și șef de echipă este ÎPS Casian, cel mai fericit dintre pământenii din clerul ortodox de la Dunărea de Jos. Surpriză mare: anul acesta arhiepiscopul a lipsit de la Sfânta Liturghie și de la ritualul spălării picioarelor.
La bookmakerii cu batic în cap de pe treptele catedralei era o cotă de 1.20 pentru cei care susțineau că IPS Casian s-a îmbolnăvit. Slavă Domnului, nu este așa. Arhiepiscopul Casian a fost trimis la București în interes de serviciu. Patriarhul Daniel l-a chemat în capitală ca să participe la o slujbă de sfințire la Catedrala Patriarhală. Și cum cu șeful cel mare nu te pui (șeful terestru), IPS Casian a fost nevoit să lipsească de la tradiționala ceremonie din Joia Mare de la Galați.
În lipsa capului bisericii gălățene și brăilene, slujba și ceremonia au ieșit bine. De picioarele copiilor nevoiași s-a ocupat Arhimandritul Antonie Ispas. 12 copii din Rediu și Plevna au fost aleși să participe la eveniment. Ca de fiecare dată, au fost selectați copii din familii sărace, dar cu rezultate bune la școală. Lor, preotul le-a spălat picioarele, le-a șters cu un prosop și la final le-a sărutat. Astfel este reprodusă scena în care Iisus Hristos le-a spălat picioarele apostolilor săi ca o pildă de smerenie, iubire și purificare.
„Această slujbă ne aduce aminte de gestul Mântuitorului de a se smeri pe sine, dacă eu vă spăl picioarele aşa să faceţi şi voi, unii altora. Aceasta rânduială este din secolul şase, se făcea la locurile sfinte. Înţelesul duhovnicesc al spălării picioarelor este smerenia Înălţătoare a Domnului… Al doilea sens este curăţirea şi spălarea prin apa sfinţită de întinăciunea păcatelor noastre.” (preotul Daniel Popa)
Ceremonia spălării picioarelor este organizată în fiecare an de Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români.